przywłaszczenie i "uprowadzenie"

• Autor wątku Autor wątku waldi.32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldi.32

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam po raz kolejny.Dużo u mnie się pozmieniało i dlatego nasuwają się nowe pytania.
1."żona" wyprowadziła się z domu 3 tygodnie temu nie informując mnie o tym i zabrała ze sobą syna.Czy można wyciągnąć jakieś konsekwencje od niej, skoro uniemożliwia mi z nim kontakty(powiedziała że jak chcę go widywać to mam iść do sądu),dodam że nie jestem w żaden sposób ograniczony w prawach rodzicielskich.
2.Po "wyprowadzce" wróciła mając dostęp do mieszkania i zabrała z mieszkania wszystko co tylko było możliwe do zabrania (meble,lodówkę,kuchenki,sztućce,zastawy,lampy,sprzęt rtv itp. dosłownie wszystko co potrzebne do normalnej egzystencji).Stało się to w czasie mojego pobytu w pracy.Nie mamy rozdzielności majątkowej,ani w żaden sposób nasz wspólny dobytek nie został podzielony.Rozmawiałem z policją i stwierdzili,że zgłosić mogę ale i tak nic z tym nie zrobię, bo to niby nie przestępstwo.To się pytam w takim razie jak ustala to prawo, skoro można zabrać drugiej osobie dosłownie wszystko i jest to normalne w świetle prawa?

1. Rodzice powinni ustalić sami kontakty, ale jeżeli tak stawia żona sprawę, więc już widzę nadchodzące problemy z kontaktami, choć po nowelizacji Kro rodzic ma prawo i OBOWIĄZEK kontaktów z dzieckiem.
Niestety jak pokazuje życie, egzekwowanie tego prawa zostawia wiele do życzenia.
Jeżeli dana matka się zaprze, to nawet postanowienia sądu nic tutaj nie dadzą.
Grzywny w takich sprawach to śmieszna kara za utrudnianie widzeń.
Polskie prawo dalej czeka na bardziej konkretne rozwiązania w tej kwestii.
2. Tu się nie wypowiem i przeniosę temat na prawo karne.

Sam jestem ciekaw odpowiedzi, jeśli chodzi o drugi punkt. 7 lat temu miałem podobną sytuację, była żona weszła do mieszkania z pomocą ślusarza pod moją nieobecność i też pozabierała wszystko. Zgłaszając ten fakt na policję dowiedziałem się, że ponieważ była tam zameldowana to mogła tak zrobić...

Powrót