Przywłaszczenie/kradzież

• Autor wątku Autor wątku Ximcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Ximcio

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam, jakiś czas temu byłem za granicą, jak zjeżdżałem do PL, to potrzebowałem osoby która mi przewiezie rzeczy, meble, -rtv-agd i róźne pierdoły. Pytałem na grupiach na FB i zgłosił się gościu, podesłał jakiegoś busa, zapłacone kierowcy, spakowane i.. mija 2 tygodnie i nie ma śladu po rzeczach, Gościu sie kontaktuje, ze za godzinę będą, tu za 40 minut, nagle awaria, no przekłada terminy i leci w kulki, że załadunek, tu pauza kierowcy, że spedytorka coś źle poprowadziła, no ogólnie jaja. z Gościem mam kontakt na FB, messsanger, czasem dzwoni jakieś bajki poopowiadać. Gdy już zaczęło brakować mi cierpliwości i troszkę ostrzej z nim porozmawiałem, zaczął usuwać zdjęcia z FB, wszystkie dane, ale udało mi się wcześniej zrobić zapis, takkże mam jego twarz, zdjęcia, numery samochodu który odbierał. Konto na fb prawdziwe, bo kilka lat ma, zdjęcia swoje, dzieci też, bo mu różni ludzie komentują, także nie jakiś noname. Wartość rzeczy, szacunkowo na 6-7tysięcy euro. Byłem kilka dni temu na policji, zapis rozmów na ponad 20 stron mają, profil, twarz.. numery samochodu, Numer telefonu mają sobie ściągnąć od operatora bo dzwonił z zastrzeżonego parę razy.

Moje pytanie brzmi, czy można coś więcej w tej sprawie zrobić ? Czy skierować sprawę do sądu cywilnego? Jest to kwota powyżej 500-800zł więc to już jest przestępstwo.. Czy policja zglosi sama sprawę do sądu? Czy jak już zgłosiłem zawiadomienie na policji, to oni juz się zajmą wszystkim. Nie chcę by sprawa zostałą umorzona bo nie wykryją sprawcy.

Pozdrawiam

Ktoś coś odpowie? Czy już czekać na działania policji ?

Powrót