PRZYWŁASZCZENIE MIENIA samochód

• Autor wątku Autor wątku offca83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

offca83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

proszę o pomoc.
A mianowicie, posiadam firmę, zakupiłem samochód od handlarza który sprowadza samochody z zagranicy.
Wszystko ok z samochodem lecz poprosiłem pracownika o to aby zarejestrował samochód na siebie. Wszystkie umowy itd są na pracownika(czyli samochod, ubezpieczenie zarejestrowane na pracownika)w celu uniknięcia zapłacenia VATu.(wartosc samochodu ok 40 000-50 ooo) zł
Sprawa wygląda tak, że umówiłem się z tym pracownikiem że spiszemy po jakimś czasie nową umowę sprzedażty tego samochodu. czyli że odsprzeda ten samochód firmie.
Stało się tak że pracownik uciekł z samochodem. druga sprawa jest taka że nie mam z tym pracownikiem spisanej umowy o prace i w ogóle nic tylko jedną na próbe która juz 4 miesiące temu sie skończyła.
chciałbym złożyć pozew na policje o przywłaszczenie mienia. przecież mógł tez jako obca osoba sobie przywłaszczyć mienie.
czy mam jakieś szanse by wygrać sprawe?
proszę o szybką odpowiedź ponieważ chce jutro złożyć papiery

pozdrawiam

offca83 napisał:
zakupiłem samochód od handlarza który sprowadza samochody z zagranicy.
Wszystko ok z samochodem lecz poprosiłem pracownika o to aby zarejestrował samochód na siebie. Wszystkie umowy itd są na pracownika(czyli samochod, ubezpieczenie zarejestrowane na pracownika)w celu uniknięcia zapłacenia VATu.

.........
Stało się tak że pracownik uciekł z samochodem. druga sprawa jest taka że nie mam z tym pracownikiem spisanej umowy o prace i w ogóle nic

jak można przywłaszczyć swój własny samochód..?:)

ot oszust trafił na lepszego od siebie...:)

ps. oczywiście możesz złozyć zawiadomienie.... ale ty za swoje oszustwa też zostaniesz rozliczony...:evil:

dziekuje za odpowiedz.

ale nie mam zadnych mozliwosci??
przeciez mam wyciag z konta ze wyplacalem taka kwote..no i swiadkow ze to moj samochod.
umowy z tym handlarzem samochodow ktory mi sprowadzil samochod tez nie mam poniewaz on tez chcial zapewne uniknac podatkow.

jak rozwiazac teraz ten problem?? istnieje jakis sposob??prosze pomozcie!!:confused:

offca83 napisał:
przeciez mam wyciag z konta ze wyplacalem taka kwote..no i swiadkow ze to moj samochod.
Dokładnie tak, jak napisał Markiz: ten samochód nie jest Twój.
Jedyny prawny sposób, w jaki możesz go odzyskać, to sąd - ale tu po pierwsze nic pewnego, a po drugie sam odpowiesz i to być może nawet z więcej niż jednego paragrafu.

>no i swiadkow ze to moj samochod.

Nie, to nie byl twój samochód. Samochód był osoby, która figuruje w umowie. Ty ca najwyżej pozyczyłeś albo dałeś mu pieniądze na ten samochód. Notabene, niezgłoszenie takiej umowy do opodatkowania to wykroczenie karno-skarbowe...

oooo dziekuje wam:/:confused:

chociaz nie jest za wesolo.
umowy nie sporzadzilem zadnej!!jedynie co to nagranie z monitoringu ale tez raczej nic pewnego.
ale za to ze ma telefon sluzbowy itd to za to go moge pozwac o przywlaszczenie?umowy z nim tez nie mam spisanej na to, ale po billingu widac ze wydzwanial we wlasnych sprawach!!???
:rolleyes:

dziekuje wam!!

pracownik ma samochód za darmo :) dobry prezent mu sprawiłes, gratulacje! Czy to prima aprilis?

Hujowo hujowo hujowo hujowo hujowo!!!!!

Powrót