T
tiro
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 150
Witam, kilka dni temu na granicy z Obwodem Kaliningradzkim próbowano oclić mi paliwo, wpłaty musiałem dokonać natychmiast inaczej nie zostaną mi zwrócone dokumenty. Niestety nie posiadałem takiej kwoty przy sobie dlatego też poinformowałem celników, że mogę jechać do domu i pożyczyć pieniądze od rodziny. Po około 20h wróciłem na granicę z kwotą do zapłaty jednak dokumenty zostały odesłane (dowód rejestracyjny do wydziału komunikacji, natomiast paszport do Urzędu Wojewódzkiego). Dokumenty od samochodu odebrałem za pokwitowaniem i okazaniem dowodu osobistego jednakże problem jest z odzyskaniem paszportu. Prawdopodobnie paszport zostanie anulowany z powodu POZOSTAWIENIA go na granicy, dodatkowo zmuszony będę zapłacić karę za "ZGUBIENIE" dokumentu jeżeli chcę wyrobić nowy.
Sytuacja jest na tyle skomplikowana, że pilnie potrzebuje wrócić do Rosji ze względu na rodzinę oraz prowadzone tam interesy.
Proszę o pomoc czy Urząd działa zgodnie z obowiązującym prawem? Czy na prawdę zostanę obciążony winą za pozostawienie dokumentów skoro nie zostały mi one zwrócone po zakończonej kontroli? Jak mogę najszybciej odzyskać lub uzyskać paszport (bo 3 tygodnie na wyrobienie nowego oraz 2tyg na przepustkę nie wchodzi w rachubę).
Liczę na Państwo pomoc i czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Sytuacja jest na tyle skomplikowana, że pilnie potrzebuje wrócić do Rosji ze względu na rodzinę oraz prowadzone tam interesy.
Proszę o pomoc czy Urząd działa zgodnie z obowiązującym prawem? Czy na prawdę zostanę obciążony winą za pozostawienie dokumentów skoro nie zostały mi one zwrócone po zakończonej kontroli? Jak mogę najszybciej odzyskać lub uzyskać paszport (bo 3 tygodnie na wyrobienie nowego oraz 2tyg na przepustkę nie wchodzi w rachubę).
Liczę na Państwo pomoc i czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam