Przywłaszczenie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku kowalmar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalmar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Jakieś 4 miesiące temu miał odbyć się turniej z udziałem 8 osób na który jeden znajomy zbierał pieniądze. Wpłaciłem łącznie 100zł (przez konto blikiem) i mimo że turniej się nie odbył nie otrzymałem od znajomego pieniędzy z powrotem. Do tego pożyczyłem mu 100 zł (również przelew na konto) i nie oddał. Za każdym razem pisze że odda za jakiś czas lub nie odpisuje. W związku z tym chciałem się zorientować co powinienem zrobić. Pieniądze na turniej zostały przywłaszczone czy wiec powinienem zgłosić to na policję czy do sądu. Nie orientuje się w tych sprawach. Jeżeli do sądu to w jakis sposób? Czy można to zrobić online?

Jeżeli takie zachowanie znajomego było z góry zaplanowane to należy to zgłosić na policję jako oszustwo. Jeżeli nie, ale później zaczął kręcić i nie chce oddać pieniędzy, należy najpierw wystosować do niego wezwanie do zapłaty listem poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, a jak nie zapłaci pozostaje droga sądowa - pozew o zapłatę.

Dzięki bardzo za odpowiedz. Nie wiem czy było z góry zaplanowane ale możliwe że nie bo faktycznie widziałem plakat tego turnieju. Boję się właśnie że jeżeli chodzi o wezwanie do zapłaty to nie odbierze bo mieszka pod innym adresem niż jest zameldowany. Liczą na to że ma normalną pracę (państwową) dlatego ściągniecie pieniędzy nie powinno być problemem drogą sądową. Pytanie tylko jakie będą orientacyjne koszty założenia takiej sprawy?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przy takiej stawce symboliczne. Możesz domagać się też odsetek od należności głównej. List wyślij pod adres gdzie faktycznie mieszka, a nie zameldowania.

dziękuję barzdo. Niestety właśnie nie mam tego adresu pod którym mieszka teraz.

Czy w takim przypadku jezeli nie posiadam aktualnego adresu zameldowania powinienem od razu iść do sądu lub na policję?

Potrzebny Ci jest adres zamieszkania, a nie zameldowania.

Sorki żle się wyraziłem. Mam adres zameldowania ale nie mam adresu aktualnego zamieszkania.

Powrót