2
2dl
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam, jestem grafikiem, przez pół roku pracowałam w agencji reklamowej, ale nie byłam tam zatrudniona, mam swoja działalność gospodarczą, rozliczaliśmy się fakturami, ale pracowałam tam na miejscu, na ich sprzęcie. Nagle współpraca została przerwana, wyrzucono mnie z dnia na dzień, do dziś zalegają z płatnościami. Mam problem z odzyskaniem swoich projektów, które tam zrobiłam - chciałabym je umieścić w swoim portfolio, wg mnie mam do tego prawo - osobiste prawa autorskie są niezbywalne i należą do twórcy. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć coś w temacie? W agencji zbywają mnie od miesiąca, usłyszałam już, że nie są to moje prace, że nie mają czasu ich zgrać, że mogłam sobie je zgrać sama. Nie chcę pozwolić by pół roku mojej pracy twórczej przepadło tylko dlatego, że ktoś ma focha i nie chce już ze mną rozmawiać. Uważam, że to nieuczciwe i chciałabym coś zrobić by ludzie, którzy mnie wykorzystali nie czuli się bezkarnie. Czy możecie podpowiedzieć jakie są podstawy prawne, na bazie których mogłabym się upomnieć o swoje prace?