Przywłaszczenie zaliczki w kwocie 2000 zł

• Autor wątku Autor wątku brabus6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brabus6

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,

moja sprawa wygląda następująco: Pan przedsiębiorca miał wykonać balustrady w moim domu. Kwota za wykonanie opiewała na ponad 5000 zł, wziął 2000 zł zaliczki i po 3-4 tyg miał odbyć się montaż. Niestety po tym czasie zaczął odwlekać termin.... po dwóch miesiącach oczekiwania na montaż pojechałem do niego i powiedziałem że rezygnuję z wykonania i dziękuję za współpracę i chciałbym odzyskać pieniądze. Zgodził się i powiedział że w ciągu tygodnia przeleje pieniądze bo czeka na przelew z innej roboty.

Czekam już ponad 3 m-ce, brak kontaktu, nie odbiera telefonu, żona szanownego Pana zamyka furtkę przed nosem. Wysłałem dwa wezwania do zapłaty, pierwsze odebrał drugiego już nie. Poszedłem na policję, Pani sierżant zadzwoniła i ustaliła telefonicznie z Panem termin zwrotu pieniędzy na 20 październik.... niestety dalej pieniędzy nie ma.

Proszę o jakieś rady, jakie następne działania podjąć żeby odzyskać pieniądze, czy droga sądowa to jedyne rozwiązanie i czy możliwe jest że to ja poniosę koszty związane z obsługą prawną i koszta sądowe??

Czy policja jest bezradna w takich sytuacjach??

Moje dowody to potwierdzenie wpłaty zaliczki, umowa była słowna, do tego posiadam potwierdzenie listów poleconych z wezwaniami oraz smsy które Pan pisał że zapłaci zapłaci itd...

Czyli, muszę udać się do kancelarii i skorzystać z usług adwokata??

Kto w takim wypadku zapłaci za obsługę prawną??

A istnieje taka możliwość, że jakimś cudem przegram?? skoro gość ma moje pieniądze i unika zwrotu?

Szanowny Panie.
Daleko nam od irracjonalnych tez związanych z "cudem, cudami".
Opieramy się na opisach, często niezbornych, pełnych nieścisłości, pomyłek - domyślawszy się faktów.
Twierdzi pan, że zawarł pan słowna Umowę z przedsiębiorcą na wykonanie balustrady.
Fachowiec Umowy nie dotrzymał, zażądał Pan zwrotu zaliczki. ( zadatku?) Mimo przyrzeczenia, zapewnień zwrotu nie dokonał.
Twierdzi Pan, że ma "kwity
brabus6 napisał:
do tego posiadam potwierdzenie listów poleconych z wezwaniami oraz smsy które Pan pisał że zapłaci zapłaci itd...
plus potwierdzenie dokonania wpłaty zaliczki.
Zapomniał Pan, o;
brabus6 napisał:
Poszedłem na policję, Pani sierżant zadzwoniła i ustaliła telefonicznie z Panem termin zwrotu pieniędzy
Zapewne jest notatka służbowa
Konkludując ogarnięty facet bez pomocy prawnika próbowałby uzyskać korzystny nakaz zapłaty.
I proszę nie pytać mnie o szanse i cuda.... nie znam się

Powrót