przywrócenie poprawnego przebiegu pojazdu.

• Autor wątku Autor wątku TomSim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomSim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry, od 5 lat mam auto, kilka dni temu spece od elektroniki samochodowej wykryli, że auto ma cofnięty licznik o 100 tyś. km, bardzo dokładne sprawdzenie w sterownikach samochodu.

Nie mam pretensji do poprzedniego właściciela, bo on sam był którymś z kolei właścicielem.

Jako, że lubię jak "cyferki się zgadzają" to czy mogę ZWIĘKSZYĆ przebieg do tego właściwego? zamiast 345tyś zrobić 445tyś? czy złamie prawo dot. ingerencji licznika? dodam, że auto prawdopodobnie zostanie ze mną "do końca jego dni".

Po prostu lubię jak wszystko się zgadza ze stanem faktycznym.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie podjechanie na stacje i zrobienie przeglądu okresowego (wtedy diagnosta odczyta aktualny przebieg i uzupełni go w CEP).

Najlepiej było by zgłosić wymianę licznika, w którym jest przebieg o 100 tyś większy.
Ale pasowało by mieć podkładkę czyli jakiś dokument zakupu +ewentualnie wymiany w warsztacie.

Dziękuję za odpowiedzi, ale chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w kwestii prawa, jeżeli sam bym zwiększył przebieg na liczniku, czy nie złamię prawa, bo ingeruję we wskazania licznika, ale "w górę", ale działaniem tym przywracam stan licznika do stanu faktycznego.

Przy wymianie drogomierza, bedzie informacja ze zamontowano nowy drogomierz ze wskazanym odczytem. Nie będzie to świadczyło o tym że licznik odczytuje rzeczywisty przebieg.

ale chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w kwestii prawa
Ty nie będziesz miał zadnych problemów z prawem, bo nie Ty dopusiles się fałszowania rzeczywistego przebiegu, a karze podlega "cofaniu" wartosci w drogomierzu.

Dziękuję za odpowiedzi, zgłoszenie wymiany licznika jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, w którym poświadczyłbym nieprawdę, więc odpada. Moje pytanie brzmi, czy jak zwiększę przebieg w liczniku to złamię prawo?

Powrót