Przywrócenie statusu osoby bezrobotnej

• Autor wątku Autor wątku rokosza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rokosza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, straciłam status osoby bezrobotnej na okres 120 dni z powodu nie stawienia się w wyznaczonym terminie. Czy po podjęciu umowy o pracę na okres próbny (2 tygodnie czy 1 m-c) mogę ponownie zarejestrować się w PUP i odzyskam status czy muszę i tak odczekać te 120 dni?

Jeśli minęło już 14 dni od dnia doręczenia Pani decyzji o utracie statusu bezrobotnego, to ponowna rejestracja może nastąpić dopiero po upływie 120 dni. Podjęcie pracy nie ma znaczenia i nie powoduje przekreślenia "kary".

Upłynęło 8 dni od dnia wyznaczonego terminu stawienia się w PUP, na dzień dzisiejszy dostałam tylko zawiadomienie o wszczęciu postępowania, od tego zawiadomienia mam 5 dni na złożenie zastrzeżeń.

rokosza napisał:
Upłynęło 8 dni od dnia wyznaczonego terminu stawienia się w PUP, na dzień dzisiejszy dostałam tylko zawiadomienie o wszczęciu postępowania, od tego zawiadomienia mam 5 dni na złożenie zastrzeżeń.
To skąd Pani już teraz wie, że utraciła status bezrobotnego na 120 dni? Otrzymała już Pani decyzję?
Może inaczej... proszę streścić w punktach sytuację posługując się konkretnymi datami.

1. 28 lipca miałam stawić się w PUP - nie stawiłam się ponieważ na poprzedniej wizycie (około m-c temu) Pani urzędniczka nie poinformowała mnie o dacie kolejnej wizyty.
2. 8 sierpnia dostałam pismo:zawiadomienie że w dn. 05.08.2016r. zostało wszczęte z urzędu postępowanie adm. w sprawie utraty statusu osoby bezrobotnej.
3. tego samego dnia stawiłam się w urzędzie aby wyjaśnić sprawę - Pani powiedziała, że dzwoniła do mnie 2 razy, nikt nie odebrał więc wykreślono mnie z listy osób bezrobotnych pobierających zasiłek. Tłumaczyłam że nie muszę przecież nosić ze sobą ciągle tel. ani oddzwaniać na obce numery.Powiedziała że mogę złożyć wniosek wyjaśniający jeśli mam dobre alibi.
4. na zawiadomieniu jest inf. że po upływie 5 dni od daty jego otrzymania zostanie zakończone postępowanie i wydana decyzja.
Co mogę zrobić aby przywrócić status i zasiłek?

rokosza napisał:
1. 28 lipca miałam stawić się w PUP - nie stawiłam się ponieważ na poprzedniej wizycie (około m-c temu) Pani urzędniczka nie poinformowała mnie o dacie kolejnej wizyty.

Bezrobotny potwierdza własnym podpisem datę kolejnej wizyty.
2. 8 sierpnia dostałam pismo:zawiadomienie że w dn. 05.08.2016r. zostało wszczęte z urzędu postępowanie adm. w sprawie utraty statusu osoby bezrobotnej.
3. tego samego dnia stawiłam się w urzędzie aby wyjaśnić sprawę - Pani powiedziała, że dzwoniła do mnie 2 razy, nikt nie odebrał więc wykreślono mnie z listy osób bezrobotnych pobierających zasiłek. Tłumaczyłam że nie muszę przecież nosić ze sobą ciągle tel. ani oddzwaniać na obce numery.Powiedziała że mogę złożyć wniosek wyjaśniający jeśli mam dobre alibi.
4. na zawiadomieniu jest inf. że po upływie 5 dni od daty jego otrzymania zostanie zakończone postępowanie i wydana decyzja.
Co mogę zrobić aby przywrócić status i zasiłek?

Bzdura. Nie ma czegoś takiego jak wykreślenie z listy osób pobierających zasiłek. Albo osoba bezrobotna ma prawo do zasiłku albo go nie posiada. Możliwa jest utrata statusu osoby bezrobotnej nie samego świadczenia. Dodatkowo nie ma kary za nieodbieranie telefonu. W postępowaniu adm. organ opiera się na faktach, dowodach które mają swoje potwierdzenie a więc w tym przypadku konieczne jest zachowanie formy pisemnej.

Z tego co widzę to nie otrzymałaś jeszcze decyzji orzekającej o utracie statusu osoby bezrobotnej i prawa do zasiłku.
Zatem jeżeli nie złożyłaś pisemnie wyjaśnień to należy to uczynić zgodnie z pouczeniem na wezwaniu, które moim zdaniem jest błędne bo termin na wypowiedzenie się to 7 dni zgodnie z KPA.

Tylko co ja zyskam pisemnym wyjaśnieniem skoro rzeczywiście podpisałam termin kolejnej wizyty, czym mogę bronić się?

Pomogłem jak to wygląda od strony formalnej.
Reszta należy do Ciebie, chociaż zwykłe zapomnienie zapewne nie zmieni rozstrzygnięcia na niekorzyść Twojej strony.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Powrót