przywrócenie sytuacji przedremontowej

• Autor wątku Autor wątku pillowbookworm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pillowbookworm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
sytuacja przedstawia się następująco: jestem właścicielem mieszkania w arcystarej kamienicy. ostatnio w czasie remontu odkryliśmy że rury z wodą oraz rury odpływowe prowadzą przez naszą ścianę do sąsiedniego mieszkania, w związku z czym płacimy za wodę i ścieki sąsiadów, o czym nikt nas nie poinformował (przypuszczam że poprzedni lokatorzy również o tym nie wiedzieli). Z racji tego że z właścicielem sąsiedniego mieszkania nie było wówczas kontaktu firma remontująca zamknęła instalację. Moje pytanie brzmi jaka może być podstawa roszczeń wynajmujących sąsiednie mieszkanie? Zaznaczam że tak naprawdę nie wiem przez kogo wykonana była zlikwidowana przez nas instalacja. Wyglądała na "dziką", co potwierdza fakt że do części mieszkań na piętrze (zaadoptowany strych) administracja nie doprowadziła nigdy rur z wodą. z góry dziękuje za pomoc.

Takie sprawy należy załatwiać z administracją. Jeżeli to drugie mieszkanie miało licznik na wodę, to nie jest prawdą, że płaciliscie "za wodę i ścieki sąsiadów".

No właśnie. Trudno nam "na macanego" rozstrzygać, czy sąsiedzi płacili za "swoją" wodę. Czy były wodomierze? Na których rurach? Jakie odgałęzienia? Zapoznaj się z faktyczną sytuacją, może wszystko się wyjaśni "samo".

Powrót