Przywrócenie terminu do uzupełnienia braków - przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku psxbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psxbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
w grudniu pisałem na forum w tym wątku:

http://forumprawne.org/windykacja/5...odebrania-przesylki-prosze-o-pomoc-pilne.html

Dzięki sugestiom z forum napisałem do sądu zażalenie wraz z prośbą o przywrócenie terminu do uzupełnienia braków formalnych.
Dzisiaj dostałem pismo - zarządzenie z sądu, którego kompletnie nie rozumiem. Nie wiem co mam tym razem zrobić a znowu mam 7 dni.
W załączeniu pismo z sądu. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki, co dalej robić.
Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
"Zarządzenie
Sekretariat SR dla m.st Warszawy w Warszawie XV wydział Gospodarczy w sprawie z powództwa Prokura Niestandaryzowany....przeciwko (moje dane) na zarządzenie Sędziego wzywa do sprecyzowania czy wnosi zażalenie o odrzuceniu sprzeciwu czy wniosek o przywrócenie terminu do uzupełnienia braków formalnych sprzeciwu od nakazu zapłaty informując go, iz zażalenie i wniosek o przywrócenie terminu stanowią środki wzajemnie się wykluczające, w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania pod rygorem uznania, że pozwany złożył zażalenie

W przypadku gdy pozwany wnosi zażalenia na postanowienie o odrzuceniu sprzeciwu z dnia 3 LISTOPADA 2014 NALEŻY UZUPEŁNIĆ JEGO BRAKI FORMALNE poprzez: uiszczenie opłaty sądowej od zażalenia w kwocie 30 zł, złożenie odpisu zażalenia, wskazanie na piśmie w dwóch egzemplarzach czy wnosi o zmianę czy o uchylenie postanowienia oraz oznaczenie strony pwodowej w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia zażalenia .

W przypadku gdy pozwany wnosi wniosek o przywrócenie terminu należy uzupełnić jego braki formalne poprzez: złożenie sprzeciwu w dwóch egzemplarzach na urzędowo obowiązującym formularzu prawidłowo wypełnionym zgodnie z pouczeniami zawartymi w treści formularza, złożenie odpisu wniosku, oznaczenie strony powodowej, wskazanie (na piśmie w 2 egz.) terminu w jakim ustała przyczyna opóźnienia wraz z podaniem okoliczności uzasadniających zachowanie terminu do wniesienia wniosku o przywrócenie terminu w terminie 7 dni pod rygorem zwrotu wniosku o przywrócenie terminu."

Przepisałem całość i jeszcze bardziej nie rozumiem:(

Moim zdaniem nalezy wniesc wniosek o przywrocenie terminu razem z tym uzupelnionym sprzeciwem i wskazac na wine inpostu

Dziękuję. A wniosek napisac odręcznie czy jest jakiś druk? Sprzeciw wniosę na druku sądu, ale nie wiem jak go uzupełnić? Wtedy napisałem ze po prostu przedawnił sie termin zapłaty,teraz mam tak samo napisać? No i te braki formalne - nie wiem jakie?:(
Sorry za ten chaos w moich pytaniach, ale się kompletnie pogubiłem.

Przecież masz wymienione braki...przeczytaj ze zrozumieniem od Akapitu W przypadku...

Dzięki, prawie zrozumiałem ;)

-wnoszę sprzeciw na druku sądu w 2 egzemplarzach
-wniosek o przywrócenie terminu w 2 egzemplarzach i w tymże wniosku wskazuję stronę powodową czyli Prokurę?

a czy "wskazanie (na piśmie w 2 egz.) terminu w jakim ustała przyczyna opóźnienia wraz z podaniem okoliczności uzasadniających zachowanie terminu do wniesienia wniosku o przywrócenie terminu"

to ma być na osobnym piśmie czy mogę to napisać we wniosku?

Niestety, zawsze mam problem z prawidłowym zrozumieniem pism z Sądu stąd moje pytania. A jak nie zrozumiem to skutki mogą mnie drogo kosztować;)

Pozdrawiam

Napisz że przyczyna ustała z dniem powzięcia informacji wskutek otrzymania tamtego pisma z sądu, i od tejże daty liczymy 7 dni więc wtedy w terminie się zmieściłeś (mam nadzieję)

psxbar napisał:
jeszcze bardziej nie rozumiem
Nic dziwnego, bo niby skąd strona nie obyta z takimi sprawami ma wiedzieć, który środek prawny jest właściwy w takiej sytuacji ?

Jeśli strona nie uzupełniła braków bez swojej winy - to powinien jej przysługiwać wniosek o przywrócenie terminu do dokonania czynności procesowej.

Jednak wezwanie o braki nie zostało stronie skutecznie doręczone
( wadliwość doręczenia ). Zatem postanowienie o odrzuceniu sprzeciwu jest wadliwe i stronie powinno przysługiwać zażalenie na to postanowienie.

A może strona powinna wnieść zażalenie a jeśli zostanie oddalone - dopiero wtedy złożyć wniosek o przywrócenie terminu ?

Powrót