Przywrócenie terminu odwołania orzeczenia sądowego.

• Autor wątku Autor wątku miros54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miros54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam i proszę o pomoc.
Miałem zaległości w czynszu jaki miałem płacić Wspólnocie. Ponieważ stale przebywam za granicą, moja Mama kontrolowała korespondencję i powiadamiała mnie o ważniejszych sprawach. Mama zmarła w 2010 (lato). Wspólnota wykorzystała ten fakt licząc, że nie odbiorę jakiegoś pisma i tak właśnie się stało. Nie miałem bladego pojęcia, że w lutym 2011 Wspólnota wystąpiła do sądu o zapłatę w trybie uproszczonym (nakazowym). Z wiadomych względów nie odebrałem zawiadomień i wydane zostało orzeczenie nakazujące zapłatę a później skierowano sprawę do egzekucji komorniczej. Dopiero będąc w kraju na Święta Bożego Narodzenia 2011 dowiedziałem się o całej sprawie. Wiem, że na zwykłe upoważnienie nie zostaną wydane żadne pisma z Sądu Cywilnego. Nawet notarialne musi wskazywać z jakiego konkretnie Sądu odbiór pism ono dotyczy. Więc nie miałem szans na zabezpieczenie się notarialnym pełnomocnictwem.
Czy mogę walczyć o przywrócenie terminu do odwołania jeżeli:
Wspólnota nie zainstalowała skrzynki na listy z przegrodą przypisaną mojemu numerowi mieszkania? Skrzynkę wymieniono ze starego na nowy typ w czasie mojego stałego pobytu za granicą. Wcześniej, w starej, taka przegroda z numerem mojego mieszkania istniała. Po wymianie na nową, korespondencję do mnie listonosz wkładał do przegrody mojej Mamy, jako że mieszkaliśmy w tej samej klatce schodowej tego samego budynku. Moje mieszkanie powstało w wyniku adaptacji strychu i po jego powstaniu otrzymało numer 17. W starej skrzynce była parzysta liczba [18] "komórek" w tym jedna na zwroty i tą właśnie przydzielono do mojego mieszkania. Wymiany dokonano na zlecenie Wspólnoty. Zrobił to Zarządzający nieruchomością, lecz zainstalowano skrzynkę TYLKO z 16-ma przegrodami i przydzielono numery od 1 do 16. Czy to może być argument, że nie dopełniono warunków niezbędnych do prawidłowego dostarczenia listu poleconego? Tym bardziej, że staranności tej nie zapewniła sama Wspólnota będąca później stroną Pozywającą mnie do Sądu. Proszę o ewentualne numery artykułów/Kodeksów na jakie mogę się powoływać.
Dziękuję.

Przesłanki są inne, fakt, że tam nie zamieszkiwałeś w dacie awizowania.

Tylko, czy masz merytoryczne argumenty do przywrócenia terminu. Innymi słowy przywrócisz termin i co dalej, skoro sprawę przegrasz i tak??!!

Nie chodzi mi o to że przegram sprawę. Wiem, że długi trzeba płacić. Najważniejsze dla mnie jest to, że w pozwie Wspólnota zażądała zapłaty zaległości z roku 2000. Sąd nie odniósł się do faktu przedawnienia części roszczenia tylko wydał orzeczenie co do całości sumy zawartej w pozwie. A ja nie miałem możliwości wniesienia sprzeciwu co do części roszczenia jakie uległo przedawnieniu z mocy prawa w dniu wydawania orzeczenia lub wnoszenia pozwu (nie jestem prawnikiem i nie wiem do którego odnosi się istota sprzeciwu). Na dzień dzisiejszy sprawa jest u Komornika i nie mam podstaw jak to ugryźć.

Proszę spróbować złożyć skargę o wznowienie postępowania wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego (w tej części roszczenia, która jest przedawniona) oraz podnieść zarzut formalny przedawnienia roszczenia.

KOMP-LEX napisał:
Proszę spróbować złożyć skargę o wznowienie postępowania wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego (w tej części roszczenia, która jest przedawniona) oraz podnieść zarzut formalny przedawnienia roszczenia.

Proszę podać podstawę prawną tych idiotyzmów, ale wcześniej zajrzeć do komentarza oraz wyjaśnić, jak można żądać zabezpieczenia "skargi o wznowienie postępowania", skoro to nie jest powództwo!!!

Zresztą na tym forum piszemy o tym tyle razy, że aż dziw, że Ci się nie chce czytać.

miros54 napisał:
Na dzień dzisiejszy sprawa jest u Komornika i nie mam podstaw jak to ugryźć.

Ale w powyższych postach zadałem pytanie.

Co do meritum, proszę poszukać tematu presco. Wyjaśniłem tam i w set innych postach, co należy robić.

Ew. można się posłuchać tego, co ktoś napisał wyżej, ale skutki będą opłakane.

W skrócie należy wnieść zażalenie na klauzulę i dołączyć dokumenty, z których wynika że pan tam nie mieszkał (wyjechał za granicę w tym okresie). Takie pismo wnosi się do sądu który wydał postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności. W piśmie od komornika jest to opisane.

Prosze się wykazać zainteresowaniem, forum nie służy prowadzeniu za rączkę.

Ostatnia edycja:
Dla zwykłego zjadacza chleba podróż po zawiłościach i meandrach Prawa najlepsza jest właśnie "za rączkę". Ale sugestia jak najbardziej słuszna, że należy najpierw samemu szukać rozwiązania i "pogrzebać" na Forum. Co obiecuję robić w przyszłości.
Jednak pragnę zauważyć, że moje pytanie z pierwszego postu odnosiło się do szansy i sposobu na przywrócenie terminu do odwołania. Miałem na myśli znalezienie sposobu na wniesienie sprzeciwu odnośnie przedawnienia znacznej części roszczenia. I, podkreślam, nie szukam sposobu na uniknięcie zapłaty należności w ogóle, lecz tylko tej części o jaką może Wierzyciel się domagać zgodnie z prawem czyli za ostatnie 3 lata. Bo to problem właśnie Wierzyciela, że tak długo zwlekał z upomnieniem się o zapłatę.
Jeden z prawników, w prywatnej rozmowie, powiedział wprost, że sami prawnicy stosują metodę roszczenia wierzytelności o których doskonale wiedzą, iż są przedawnione, ale z nadzieją że Sąd uzna roszczenie w całości a Dłużnik nie wniesie sprzeciwu i uprawomocnione (choć w/g prawa przedawnione) stanie się ściągalne.
Ale dziękuję za zainteresowanie tematem i cenne rady.

Ostatnia edycja:
@rafal 26 - Aktualnie udzielenie zabezpieczenia jest możliwe w każdej sprawie cywilnej podlegającej rozpoznaniu przez sąd powszechny lub sąd polubowny (art. 730 § 1 KPC). Zabezpieczenie może nastąpić zarówno przed wszczęciem postępowania jak też w jego toku. Wniosek o zabezpieczenie musi spełniać ogólne przesłanki, określone przepisami o postępowaniu zabezpieczającym (art. 730 i następne k.p.c.). Można też wnieść o wstrzymanie wykonania wyroku (art. 414 k.p.c.), a później złożyć wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego, zgodnie z art. 820 k.p.c.
P.S. I Polecam komentarz do art. 730 Dariusza Zawistowskiego.
P.S. II Nie jesteśmy na "Ty" i proszę o tonowanie swoich wypowiedzi.
P.S. III Widocznie mamy różne doświadczenia procesowe.

Zadałem konkretne pytanie i oczekuje odpowiedzi:

na jakiej podstawie można zabezpieczyć "skargę o wznowienie postępowania".

Druga kwestia, to w każdym komentarzu powoływane są te same orzeczenia SNu z których wprost wynika, że w przypadku nieskutecznego doręczenie nie można żądać wznowienia postępowania, tylko należy wnieść o przywrócenie terminu (lub też sam środek odwoławczy wskazując, że korespondencję wysłano na błędny adres).

Ostatnio widziałem wniosek do organów samorządu o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przeciwko osobie, która "podzielała Twój tok rozumowania", a przez to klient przegrał sprawę, w konsekwencji ściągnięto z niego cały dług i ostatecznie nie mógł się odwołać, bo uciekły mu wszelkie terminy.

Dlatego jeszcze raz napiszę, proszę o WKLEJENIE fragmentu z komentarza, w którym znajduje się potwierdzenie tych bredni, które powyżej "pan" pisze.

No być może Sąd Najwyższy, jak i 50 prawników z tego forum, ma również - tak jak ja - inne doświadczenia procesowe... oraz pani rzecznik praw obywatelskich - poszukaj na stronach RP.

Jeśli dostarczysz na forum zeskanowane "zabezpieczenie skargi o wznowienie postępowania " (nota bene na "doświadczenia" procesowe się "pan powołuje"), wówczas ODSZCZEKAM i będę skamleć.

Powrót