Przyznanie bonu zasiedleniowego ???

• Autor wątku Autor wątku Emiliaa94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emiliaa94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , pisze ponieważ mam zastanawiający przypadek z przyznaniem bonu na zasiedlenie. Mianowicie bon został mi przyznany jednakże , pytając o termin do którego powinnam podjąć prace lub założyć własna działalność gospodarcza okazało się, ze założenie działalności gospodarczej w tym przypadku nie wchodzi w gre i przyznany bon mi się nie należy. Wypełniając wniosek w punkcie 8 jest informacja również o działalności gospodarczej. Moje pytanie, czy w świetle prawnym nie należą mi sie te pieniądze i czy będę musiała je zwrócić? ustawa zawiera informacje aby spełnić i wywiązać się z warunkow przyznania bonu należy podjąć prace lub założyć działalność gospodarcza. Tylko Pani z danego urzędu twierdzi iż nie posiadają środków dla osób które chcą założyć własna działalność w ramach bonu zasiedleniowego. Twierdzi, ze powinnam zaznaczyć we wniosku iż planuje założyć własna działalność, natomiast nigdzie nie było to wymagane. Czy jest to zgodne z prawem / ustawa ? Czy moga zadać ode mnie zwrotu pieniędzy ?

Dużo zależy od treści samego wniosku, który Pani składała ubiegając się o bon. Jeśli PUP rozpatrzył wniosek pozytywnie na podstawie Pani oświadczenia o podjęciu pracy i analizując go opierał się na tago rodzaju planach, to nagły zwrot w kierunku działalności gospodarczej może budzić wątpliwości. Zależy też jaki to rodzaj działalności tzn. czy posiada Pani odpowiednie kwalifikacje do jej prowadzenia.

Natomiast z punktu widzenia ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy założenie dg jest dopuszczalne. Jednakże bon na zasiedlenie przyznawany jest uznaniowo na podstawie wniosku bezrobotnego, w którym zawiera informacje o trudnościach w znalezieniu pracy w miejscu zamieszkania, zatem plany odnośnie dg należy we wniosku wskazać. Jest to bowiem istotna kwestia przy ocenie przez organ opiniujący zasadności wniosku.

Ostatnia edycja:
Powrót