Przyznanie dotacji i utrata statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku dokuadnietak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dokuadnietak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam poważny problem. Szukałem podobnego tematu i nie znalazłem.
Sytuacja wygląda następująco.

Dnia 31 maca b.r. złożyłem wniosek o przyznanie jednorazowych środków na podjęcie działalności gospodarczej.
Następnie otrzymałem informację z dnia 17.04.2014r, w której PUP oznajmił iż mój wniosek został pozytywnie rozpatrzony, pieniądze zostały mi przyznane.
W związku z tym musiałem się udać do urzędu w ciągu 7 dni od otrzymania pisma i zaproponować sposób zabezpieczenia ewentualnego zwrotu środków.
Dnia 30 kwietnia stawiłem się w pokoju nr.5 z informacją, że formą zabezpieczenia będzie poręczenie majątkowe dwóch osób. W tym celu pobrałem stosowne oświadczenia dla poręczycieli. Wszystko szybko załatwiłem, następnie pełen entuzjazmu i nadziei opuściłem budynek.

Dnia 14 maja dostarczyłem do urzędu oświadczenia o dochodach poręczycieli, które zostały zaakceptowane. Został mi wyznaczony termin na 3 czerwca, na podpisanie umowy w urzędzie wraz z poręczycielami oraz ich współmałżonkami.

I tu zaczyna się problem..
Niestety, dnia 30 kwietnia powinienem był się stawić w pok. nr 1 w celu potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy.. Nie zrobiłem tego mając już w nieodległej perspektywie własną działalność.

Wczoraj tj 20 maja otrzymałem decyzję z dnia 12 maja wystawioną przez naczelnika wydziału pośrednictwa pracy, w której orzeka o utracie przeze mnie statusu osoby bezrobotnej za niestawiennictwo się w urzędzie na okres 120 dni od dnia 30 kwietnia.

Jest to dla mnie absurdalna sytuacja.

Proszę spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Co mogę zrobić?
Czy w dniu zawierania umowy o dofinansowanie z urzędem muszę posiadać status osoby bezrobotnej?
Czy jedynym sposobem jest odwołanie się do Wojewody Małopolskiego tj organu II instancji, który będzie miał na odpowiedzenie 30 dni?

Jeśli to jedyny sposób to proszę o radę co ewentualnie mogę napisać w odwołaniu aby zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie?

DG

dokuadnietak napisał:
Proszę spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Oczywiście...nagminnie :) Niestety, wiele osób bezrobotnych planujących, podkreślam planujących rozpoczęcie działalności ignoruje swoje obowiązki jako osoby bezrobotnej. Naprawdę nie ty jeden znalazłeś się w takiej sytuacji :) Ale do rzeczy:
dokuadnietak napisał:
Co mogę zrobić?
Jak najszybciej składać odwołanie od decyzji.
dokuadnietak napisał:
Czy w dniu zawierania umowy o dofinansowanie z urzędem muszę posiadać status osoby bezrobotnej?
Tak, obowiązkowo.
dokuadnietak napisał:
Czy jedynym sposobem jest odwołanie się do Wojewody Małopolskiego tj organu II instancji, który będzie miał na odpowiedzenie 30 dni?
Jedynym wyjściem jest faktycznie złożenie odwołania skierowanego do wojewody za pośrednictwem twojego PUP. Moja rada: składając odwołanie w PUP postaraj się osobiście spotkać z osobą decyzyjną czyli najpewniej z Dyrektorem PUP i błagaj o uchylenie decyzji. Organ I instancji może to zrobić przed uprawomocnieniem się decyzji (dotycz. utraty statusu bezrobotnego) w wyniku nowych, nie znanych organowi dotychczas okoliczności.
dokuadnietak napisał:
Jeśli to jedyny sposób to proszę o radę co ewentualnie mogę napisać w odwołaniu aby zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie?
Nie powiem ci co masz napisać, bo sam wiesz najlepiej dlaczego się nie zgłosiłeś. Niczego nie naginaj, bo możesz sprawę pogorszyć. Trzymaj się myśli, że twojemu PUP zależeć powinno na aktywizacji swoich bezrobotnych i to na dłużej, a nie pozbawianiu ich statusu gdzie po okresie "kary" wróci do ewidencji.

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie,
Mam podobny problem, staram się o dotację z Projektu Unijnego ( nie z bezrobocia) dotarłam do ostatniego etapu rektutacji - składanie biznesplanów jednak dzisiaj dostałam pismo z PUP że utraciłam status osoby bezrobotnej. Podpisywałam 25 kwietnia deklarację uczestnictwa w projekcie gdzie oświadczałam, że jestem osobą bezrobotną. Do 12 czerwca muszę oddać biznez plan i nie jestem pewna czy muszę być na dzień dzisiejszy osoba bezrobotną ponieważ nie jest to dokładnie określone w regulaminie projektu, oraz z biznesplanem nie załanczam pisma że jestem bezrobotna ponieważ zrobiłam to 25 kwietnia ( wtedy było to wyraźnie wymagane) Byłam dzisiaj w urzedzie Pracy, po rozmowie z dyrektorem który uznał że " ma związane ręce" napisłam odwołanie do wojewody podkarpackiego jednak wiem, że szanse na uchylenie się od mojego podania są marne ( załączyłam zaświadczenie od lekarza). Co w takiej sytuacji mogę zrobić, ponieważ dotacje mam już praktycznie zagwarantowaną( 40tys) i nie chcę jej stracić a boję się do 12 czerwca nie zostanie mi przywrócony status osoby bezrobotnej. Czy dalej brać udział w projekcie a sprawdzana będzie tylko data przytąpienia do projektu ( 25 kwiecien) ? czy bezrobocie az do daty wypłacenia pieniędzy Unijnych ?

W regulaminie jest tylko taki zapisek:
§ 9
OBOWIĄZKI I PRAWA UCZESTNIKÓW/UCZESTNICZEK PROJEKTU
6. Podjęcie zatrudnienia 8 )
przez Uczestniczkę projektu przed otrzymaniem wsparcia
finansowego będzie równoznaczne z zakończeniem udziału w projekcie.

8 )
Na podstawie stosunku pracy, stosunku cywilnoprawnego lub samozatrudnienia

Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Udaj się do instytucji realizującej projekt/przyznającej środki i ustal czy aktualny brak statusu bezrobotnego ma wpływ na otrzymanie środków. Czy może status bezrobotnego był wymagany tylko przy składaniu dokumentów?
artek127 napisał:
po rozmowie z dyrektorem który uznał że " ma związane ręce" napisłam odwołanie do wojewody podkarpackiego jednak wiem, że szanse na uchylenie się od mojego podania są marne ( załączyłam zaświadczenie od lekarza)
Zatem zrobiłaś wszystko, co mogłaś w tej sytuacji.

Dziekuje za szybką odpowiedz.
Skorzystam z rady i w poniedzialek skontaktuje sie z koordynatorem projektu.
Czytalam regulamin juz pare razy i wg mnie takiego statusu w obecnej sytuacji nie potrzebuje nie moge miec zalozonej dzialalnosci gospodarczej i nie moge byc osoba zatrudniona 8).
Dziekuje jeszcze raz
Pozdrawiam

Hej
jak zakończyły się Wasze historie z UP i dotacją po utracie statusu?
mam podobną sytuację i jestem zrozpaczony kuriozalną sytuacją - co mogę zrobić.
pomożecie?

Cortazar69 napisał:
mam podobną sytuację i jestem zrozpaczony kuriozalną sytuacją - co mogę zrobić. pomożecie?
Postaramy się :)
Kiedy straciłeś status bezrobotnego i z jakiego powodu? Czy i ewentualnie kiedy doręczono Ci decyzję o utracie statusu bezrobotnego? Czy złożyłeś już wniosek o jednorazowe środki albo kiedy ewentualny nabór wniosków zostanie ogłoszony?

Witam
1. nie byłem bezrobotnym a "poszukującym pracy" który jest w okresie wypowiedzenia (to dopuszczał ten projekt unijny)
2. na dzień podpisania wniosku miałem ten status
3. UP zlikwidował mi ten status za niestawienie się na rozmowę, ale pismo o tym dotarło do mnie juz po zakończeniu szkoleń i złożeniu biznesplanu, i zaledwie 1 dzień przed ogłoszeniem wyników (pozytywnych z resztą)

Cortazar69 napisał:
nie byłem bezrobotnym a "poszukującym pracy" który jest w okresie wypowiedzenia (to dopuszczał ten projekt unijny)
A projekt jest realizowany przez Powiatowy Urząd Pracy czy inną instytucję? Podaj nazwę projektu.
Cortazar69 napisał:
UP zlikwidował mi ten status za niestawienie się na rozmowę
Termin stawiennictwa w PUP był wspólnie ustalony przez Ciebie i PUP?
Cortazar69 napisał:
i zaledwie 1 dzień przed ogłoszeniem wyników (pozytywnych z resztą)
Czyli przeszedłeś pomyślnie weryfikację formalną, tak? Czy dobrze rozumiem Twoje wątpliwości... zastanawiasz się czy status poszukującego pracy wystarczył na dzień składania dokumentów czy też potrzebny jest nadal?

Ostatnia edycja:
właśnie tak - na dzień składania wniosku było wszystko dobrze, zostałem zakwalifikowany, przeszedłem cała drogę i już mam zakładać działalność, więc to co w PUP nie powinno mieć już znaczenia na obecną chwilę ale się zastanawiam (a projekt nie z PUPu)...

Dopóki nie poznam założeń danego projektu (zwłaszcza konkretnych zapisów w regulaminie dotyczących statusu uczestników) nie jest możliwe udzielenie rzetelnej odpowiedzi na pytanie. To jak wróżenie z fusów...
Gdzie można zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w projekcie?

uuuuffffff...

już wyjaśnione, dopytałem lidera i jest OK
ale stresik był :-P

Powrót