Przyznanie mieszkania wnuczce nieletniej

• Autor wątku Autor wątku super5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

super5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam pytanie dotyczące problemu przyznania mieszkania.
Niedawno zmarł dziadek mojej kuzynki, który nie zostawił testamentu dotyczącego połowy mieszkania, ponieważ druga połowa należała do do jej babci, która też nie zostawiła testamentu.
Czy należy sie mieszkanie ich wnuczce (mojej kuzynce), czy dzieciom, ponieważ ona mieszka tam od urodzenia, ze swoją matką (synową ojciec już wcześniej zmarł), a dzieci zainteresowały się dopiero po śmierci ich ojca (chodzi o przyznanie mieszkania).
Czy dzieci mają większe prawa niż ona?
Czy jeżeli tak to mogą je wyrzucić na bruk.
Proszę o pomoc...

mam pytanie też odnosnie testamentu...jeżeli babcia zostawiłaby testament w którym zapisałaby mieszkanie na wnuczkę wtedy mieszkanie należałoby do niej czy najpierw dzieci babci musiałyby się zrzec tego mieszkania w sądzie???
proszę o odpowiedź.

Gdyby babcia zostawiła testament, to część mieszkania należąca do babci (bo przecież całe do niej nie należy) należałaby do wnuczki. Żadne zrzeczenie się ze strony dzieci nie jest wówczas konieczne.

ok rozumiem...połowa jest babci połowa dziadka...oboje zapisują swoie części na wnuczkę i staje się ona pełnoprawnym właścicielem mieszkania...w takim razie nie będę musiała nic spłacać swojej mamie i ciotce tak???

aha i jeszcze jedno pytanie czy babcia z dziadkiem mogą mieć wspólny testament czy każde z nich musi sporządzać swój na swoją część majątku???

Ale dziadek ponoć nie żyje, więc jak ma napisać testament?

Testamenty powinny być osobne, tzn. każdy osobno ustanawia wnuczkę spadkobiercą co do jego majątku.

Nie znaczy to, że nie trzeba nic spłacać - w grę wchodzi jeszcze zachowek (o tym proszę poszukać na forum).

Dzieci zmarłych właścicieli moją kuzynkę (wnuczkę)??

Jak mają wyrzucić wnuczkę na bruk z mieszkania, które będzie do niej należeć (gdy zostanie ustanowiona spadkobiercą)?

Nie wiadomo kto będzie spadkobiercą, bo żaden z dziadków nie zostawił testamentu, a prawnie to spadek po zmarłym otrzymują dzieci, a nie wnuczka.

jak to nie wiadomo kto będzie spadkobiercą? - skoro dzieci dziadków nie odrzuciły spadku to one są spadkobiercami...

Powrót