Przyznanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku BBros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BBros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Nie znalazłam w czeluściach tego forum konkretnej pomocy w moim konkretnym, specyficznym przypadku.

Moja matka ma obywatelstwo niemieckie poprzez ślub z Niemcem i od 8 lat mieszka w RFN. Ostatnio dowiedziałam się, że jej dziadek (mój pradziadek) był Niemcem. Jakie są możliwości przyznania mi na tej podstawie obywatelstwa RFN?
Jaką ewentualną drogę postępowania powinnam wybrać, jeśli w ogóle jest taka szansa?

to chyba niedokladnie czytalas, bo tu juz wszystko zostalo opisane, kilka razy.

Slub twojej matki z niemiecem po twoim urodzeniu nie gra zadnej roli, czyba ze ten niemiec cie adoptuje.

Jesli jej dziadek byl Niemcem, to ona ewentualnie mogla odziedziczyc obywatelstwo po nim tylko po linii meskiej, (czyli jak to byl ojciec jej ojca, jak to byl ojciec jej matki, to od razu mozna zapomniec),

Co trzeba zrobic, zeby udowodnic ciaglosc obywatelstwa po dziadku, jest opisane na stronie kazdego konsulatu niemieckiego w Polsce i wielokrotnie opisywane na tym forum, tutaj nie ma drog postepowania do wyboru, jest tylko jedna: wypelnic formularz i dolaczyc jak najwiecej dowodow na obywatelstwo dziadka oraz wszystkie akta stanu cywilnego przodkow od niego do ciebie.

Witam mam problem ponieważ nie znam języka Niemieckiego miałam męża który ma pochodzenie niemieckie po swoim ojcu między 2001 a 2002 rokiem mój były mąż składał do konsulatu w gdańsku papiery o obywatelstwo niemieckie dla naszych dzieci w chwili obecnej jesteśmy już po rozwodzie chciałabym ruszyć z tą sprawą dla moich dzieci ale nie znam języka i nie umie się niczego dowiedzieć w Konsulacie posiadam zrobione ksero książeczki niemieckiej mojego teścia oraz jego akt zgonu.Proszę o pomoc i pokierowanie mnie co mam z tym zrobić nie stać mnie na adwokatów prawników.Z góry dziękuję:(

Nie przesadzaj, w okienkach konsulatow niemieckich pracuja osoby dwujezyczne, pojedz tam z metrykami urodzenia dzieci i dokumentami ich ojca, wszystko ci tam powiedza, ale wniosek o stwierdzenie obywatelstwa bedziesz musiala wypelnic sama po niemiecku , do tego nie trzeba zadnych adwokatow, tylko kogos, kto jako tako zna jezy

Witam chyba do końca nie zrozumiałeś tego co napisałam papiery są już dawno złożone chodzi mianowicie o to że chciałabym się dowiedzieć jak daleko jest moja sprawa:rolleyes:

No to jak papiery sa zlozone, to chyba masz jakis numer sprawy, popros konsulat o informacje, bo to jest niemozliwe, zeby nie bylo decyzji od 2002 r.
Te sprawy sie ciagna z reguly rok-dwa,, ale nie 8-9 lat. Co to znaczy "nie umiem sie niczego dowiedziec w konsulacie". Konsulat jest odpowiedzkalny za przyjecie wniosku i przeslanie go do Bundesverwaltungsamt w Kolonii, wiec musi ci przynajmniej udzielic informacji, czy i kiedy wyslal ten wniosek do Kolonii.

Właśnie napisałam do Ambasady wczoraj i dzisiaj otrzymałam już telefon ta pani która dzwoniła powiedziała że sprawdzi to wszystko i skontaktuje się zemną.Dzięki za tak szybką odpowiedz.Pozdrawiam:D

Numeru sprawy nie mam ponieważ mój były mąż to ma a on na pewno mi nie poda ponieważ boi się że wyjadę z dziećmi do Niemiec i tam zasądzę mu alimenty.Jego cała rodzina jest w Niemczech on tam jezdzi do swojej mamy.Jestem pewna że nie poda mi tego numeru.:rolleyes:

To nawet bez numeru sprawy przeciez jako rodzona matka masz tez prawa i mozesz sie zwrocic do konsulatu o informacje, po nazwisku dzieci, ojca i jego dacie urodzenia wszystko przeciez sie znajdzie. Skoro on ma obywatelstwo niemieckie, to jest zarejestrowany w konsulacie pod swoim nazwiskiem

Witam,
od 10 lat jestem mezatka,moj maz jest Niemcem.
Wlasnie skonczyla sie waznosc mojego paszportu,slyszalam ze moglabym sie ubiegac o obywatelstwo niemieckie (malzenstwo).Moj maz zatelefonowal do Ausländeramt-u i tam poinformowano go,ze moj pobyt zostal przedluzony,a moge poslugiwac sie dowodem osobistym wydanym w Polsce(dziwne to,bo kiedykolwiek i cokolwiek zalatwialam zadano odemnie zawsze paszportu).
Na pytanie meza o (obecnie oboje utrzymujemy sie z HartzIV)o przyznanie mi obywatelstwa urzedniczka z Ausländeramt-u orzekla,ze w tej sytuacji jest to niemozliwe.
taka mozliwosc zaistnieje,gdy maz podejmie prace lub uzyska emeryture.
W poprzednich latach zawsze pracowal,czy rzeczywiscie sa takie przepisy,gdy pomoc socjalna uniemozliwia ubieganie sie o obywatelstwo?

generalnie jest rzeczywiscie tak, ze przy ubieganiu sie o obywatelstwo trzeba udowodnic, ze osoba ubiegajaca nie jest zalezna od pomocy finansowej panstwa.

Trzeba bylo zalatwiac wniosek po 8 latach, jak maz mial prace.

A co do dowodu: odkad Polska jest w Unii Europejsiej wystarcza wazny dowod osobisty, paszport nie jest konieczny, ale mozesz wyrobic nowy w polskim konsulacie

Dziekuje Pogodniaku,
jestes kopalnia wiedzy w tych tematach,a poczytalam ich wiele na tym Forum.

niemieckie przepisy o obywatelstwie to takie moje male hobby ;-)

MWB napisał:
Na pytanie meza o (obecnie oboje utrzymujemy sie z HartzIV)o przyznanie mi obywatelstwa urzedniczka z Ausländeramt-u orzekla,ze w tej sytuacji jest to niemozliwe.
taka mozliwosc zaistnieje,gdy maz podejmie prace lub uzyska emeryture.
W poprzednich latach zawsze pracowal,czy rzeczywiscie sa takie przepisy,gdy pomoc socjalna uniemozliwia ubieganie sie o obywatelstwo?

tak to prawda:)
Warunki uzyskania niemieckiego obywatelstwa dla małżonków obywateli niemieckich i partnerów (również tej samej płci) obywateli Niemiec
- małżeństwo powinno trwać i nie może być wszczęty lub nawet planowany proces rozwodowy,
- małżeństwo nie może być zawarte tylko i wyłącznie w celu otrzymania niemieckiego obywatelstwa,
- musi zostać postawiony wniosek,
- należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego (obowiązek zdania odpowiedniego testu )
- okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 3 lata i wykazywany jest przez posiadanie prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec: wiza lub tym podobne,
- małżeństwo musi trwać conajmniej dwa lata przy czym niemiecki partner musi przez ten czas posiadać już niemieckie obywatelstwo a nie dopiero co je orzymać,
- posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu,
- należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego, ale można spróbować postawić wniosek o Ermessenseinbürgerung na zasadzie wyjątkowego oszacowania przez urzęd korzyści i strat dla państwa niemieckiego),
- niekaralność i bark podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę),
- należy zrzec się dotychczasowego obywatelstwa - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.

tu tez na temat 3 lat,,
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie ;)
Moze ktos sie orietuje jak to jest z tym pochodzeniem Ja urodziłam sie przed 1975 r moj ojciec ur 1931r
ojciec mojego ojca(moj dziadek)ur 1890r zmarł 1932r wiec linia meska :?:
Matka mojego ojca miała 2 gr VL starsi bracia ojca wojsku Niemieckim
Moze ktos sie orietuje wtych sprawach:?:
Prosze o odpowiedz

Powrót