Przyznanie pieniędzy dla opieki nad dzieckiem z stopniem niepełnosprawności.

• Autor wątku Autor wątku vixua
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vixua

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam pytanie, a mianowicie:
Mój brat ma stopień niepełnosprawności, co prawda jest to problem skórny (trzeba pilnować 24/7 co spożywa, co kilka msc. pobyt szpitalu) i lekarz tutaj w Polsce powiedział, że przy takiej chorobie można opiekować się dzieckiem i dostawać pieniądze z opieki. teraz pytanie, czy w Niemczech też tak jest? Chodzi mi głównie o to, że Mama zamiast pracy będzie opiekować się bratem (2 latka) i czy będzie dostawać za to pieniążki? Jeśli tak, jaka to mniej więcej suma?

z góry dziękuję :)

To nie jest takie proste w Niemczech, bo to funkcjonuje tutaj inaczej.
Po pierwsze tutaj nie ma czegos takiego "zasilek pielegnacyjny" przyznawanego tylko na podstawie stopnia niepelnosprawnosci

W Niemczech stopien niepelnosprawnosci (ktory trzeba na nowo zalatwiac w niemieckim urzedzie) jest orzekany przez jedna instytucje, ktora ma wlasne kryteria. A "opieka na pielegnacje osoby obloznie chorej" jest przyznawana przez zupelnie inna instytucje, w oparciu o inne kryteria, a mianowicie przez specjalny pion ubezpieczenia chorobowego "Pflegeversicherung", za ktore sie tutaj placi osobne skladki i swiadczenia z tego ubezpieczenia sa wyplacane dopiero po osiagnieciu dwuletniego "stazu" skladkowego rodzica. I od nich naprawde nie jest latwo dostac jakichs pieniedzy

Powrót