przyznanie renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku halik_2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halik_2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Bardzo proszę o informację dotyczącą przyznania renty rodzinnej. Moja żona w wieku 32 lat zmarła nagle. Zostałem sam z 3 dzieci w wieku 2,5, 6 i 8 lat. Z uwagi na te okoliczności i konieczność zaopiekowania się dziećmi wystąpiłem o urlop wychowawczy. Zakład udzielił mi urlopu na okres do ukończenia 4 lat najmłodszej córeczki. Po tym okresie, będę zmuszony rozwiązać umowę o pracę i zostanę bez środków do życia. Jednocześnie wystąpiłem do ZUS o przyznanie renty rodzinnej i otrzymałem decyzję odmowną.
ZUS uzasadnia, że żona nie posiadała żadnego stażu w ostatnim dziesięcioleciu
Nadmieniam, że żona pracowała 1 rok tj. 1996 r. następnie od 1999 miała przyznany umiarkowany stopień niepełnosprawności i pobierała rentę socjalną do 2004. Potem ZUS odmówił jej świadczenia, uznając za zdolną do pracy, po odwołaniu do sądu, sąd przyznał jej lekki stopień niepełnosprawności do 2006 r. bez prawa do świadczenia. Uznana za zdolną do pracy wg ZUS, w sierpniu 2007 żona zmarła.
Bardzo proszę o poradę dotyczącą dalszego sposobu postępowania, tj, czy mam składać odwołanie do sądu, czy też istnieje inna możliwość uzyskania renty rodzinnej. Przyznaję, że ta sytuacja jest dla mnie bardzo trudna.
z góry dziękuję za wszelką pomoc

Niestety renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy lub spełniała warunki wymagane do uzyskania któregoś z tych świadczeń.
Oczywiście przy ocenie prawa do renty przyjmuje się, że osoba zmarła była całkowicie niezdolna do pracy.
Pozostaje więc kwestia czy miała odpowiednie lata pracy.

Warunek posiadania wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego, uważa się za spełniony, gdy ubezpieczony osiągnął okres składkowy i nieskładkowy wynoszący łącznie co najmniej:
-1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat;
-2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat;
-3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat;
-4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat;
-5 lat-jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.
Ponadto okres, o którym mowa powyżej, powinien przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy; do tego dziesięcioletniego okresu nie wlicza się okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej lub renty rodzinnej.

Wynika to z przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS Dz. U. 2004r. Nr 39, poz. 353.
Wynika z tego, że raczej nie ma Pan szans na rentę rodzinną.

Dziękuję za odpowiedź. Chociaż nie brzmi ona optymistycznie. Sądziłem, ze są wyjątki od tych reguł. Gdyby to był możliwe, wróciłbym do pracy i nie prosił się o nic. Okazuje się, jak naprawdę państwo dba o rodziny,
pozdrawiam

czy udało Ci się wywalczyć renty dla swoich dzieci?
jestem obecnie w podobnej sytuacji dlatego mnie to ciekawi?

Powrót