Przyznanie zasiłku i rejestracja jako osoba bezrobotna

• Autor wątku Autor wątku Nova77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nova77

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam,
Mam taki problem:
zostałam zwolniona z pracy i chce się zarejestrować jako osoba bezrobotna w PUP. Mój łączny staż pracy to 8 lat na umowie o pracę + jakieś tam zlecenia. Jednak brakuje mi 1 umowy zlecenie z 2012 r. za okres 1 miesiąca. Pani z PUP poinformowała mnie o tym ponieważ miała taką informację w bazie.
Niestety ta firma już nie istnieje i nie ma żadnego kontaktu z nimi. Pani z PUP powiedziała mi że nie wie co teraz i mam problem...
Ja fizycznie tego dokumentu nie mam. Co należy zrobić w takiej sytuacji?
Dziękuję za odpowiedzi.

Te świadectwa pracy i umowy zlecenia i o dzieło to tylko załączniki. Istnieje chyba jakiś formularz czy coś w tym stylu, który wypełnia osoba, która się chce zarejestrować. Czy UP odmówił rejestracji?

PUP odmówił rejestracji do momentu dostarczenia wszystkich dokumentów.
I pytanie z forum co robić w takiej sytuacji: gdy brak 1 dokumentu a pracodawca nie istnieje? - również w PUP zadałam ale Pani mnie poinformowała że muszę je zdobyć i już!
Ale ja go nie zdobędę bo pracodawca nie istnieje! I co teraz ?
Dodam że zależy mi oczywiście na zasiłku w mojej sytuacji.

Ps. Najśmieszniejsze jest to że zawsze uczciwie pracowałam, mam przepracowane 8 lat na umowie o pracę,nigdy wcześniej nie korzystałam z PUP a ten brakujący dokument to umowa zlecenie na okres 1 miesiąca z 2012 r. ...

Dla PUP liczy się, czy były odprowadzane składki, powinno zatem wystarczyć zaświadczenie z ZUS informujące, że w danym okresie byłaś zgłoszona do ubezpieczenia przez dana firmę oraz w jakiej wysokości odprowadzane były składki.

Ale PUP nie odmawia rejestracji ustami urzędnika. Powninaś dostać pismo z odmową rejestracji i z pouczeniem, jak możesz sie odwołać

Powrót