Przyznany bo na zasiedlenie, a nieprawidłowe informacje w oświadczeniach

• Autor wątku Autor wątku AliMar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AliMar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
podpisywałam dzisiaj umowę na bon zasiedleniowy i wszystkie warunki są spełnione.
Składając podpisy na oświadczeniach, pani w urzędzie powiedziała, że ona tam w systemie ma daty i będzie mi mówić co mam pisać. Tak też było.. no nie czytałam wszystkoego dokładnie.

Teraz jak usiadłam w domu na spokojnie, to przypomniało mi się, że wypełniałyśmy coś w rodzaju ile czasu nie pracowałam zanim zarejestrowałam się jako bezrobotna. I wpisałyśmy 5 miesięcy. Teraz doszłam do tego, że powinien być niecały 1 miesiąc.
Wyszło na to, że w rejestrze mają moją przedostatnią pracę, która była do grudnia, a nie mają tej od grudnia do kwietnia.

Umowę podpisuje się w Powiatowym Urzędzie Pracy, ja swoje dokumenty składałam w filii. Jestem pewna, że składałam tam świadectwo ze swojej ostatniej pracy, która była do 26 kwietania (zarejestrowałam się w urzędzie jako bezrobotna 30 kwietnia).
Co mam zrobić w związku z tym? Czy jest to straszne niedopatrzenie? Czy jeśli bon został przyznany to tak to zostawić, czy dzwonić wyjaśniać itd?

Pozdrawiam serdecznie ;)

Ostatnia edycja:
Najlepiej iść i wyjaśnić od razu całą sytuację. Jeśli sami się zorientują (a jest spora szansa), to może mieć Pani problemy - złożyła Pani fałszywe oświadczenie. Jeśli je Pani sprostuje, prawdopodobnie skończy się na wypełnieniu formularza i tyle.

Tak też myślałam, że nie można tak tego zostawić. Muszę w takim razie do nich zadzwonić, bo jestem w drodze do nowego pracodawcy.
Mam nadzieję, że nie bon nie zostanie cofnięty.

Powrót