Przzeszukannie mieszkania zatrrzymany komputer

• Autor wątku Autor wątku poldeczek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poldeczek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam pisze z prosba o pomoc poniewaz kilka dni temu mina rok od kiedy podczas przeszukania mieszkania zatrzymano mi miedzy innymi laptop, inne rzeczy juz dawno mi oddali a laptopa nadal nie. Mialem juz sprawe o posiadanie nielegalnego oprogramowania ktora byla w listopadzie myslalem ze po tej wlasnie sprawie mi go oddadza a tu nic przez ten caly rok nie zostalem w zaden sposob powiadominy co sie dzieje z moim komputerem a nie dawno nieoficjalnie dowiedzialem sie iz komputer wyslano do kolejnej expertyzy tym razem czy nie byl uzywany do odbioru "nielegalnego" telewizji sat moje pytanie brzmi czy to jest ok ze trzymaja mi laptopa tak dlugo i sobie go badaja czy jest jakis okres w jakim musza mi go zwrocic dziekuje i pzdr.

Nie ma ściśle określonego okresu.
Prosze napisać pismo do Sądu z prośba o zwrot komputera.

Nie bardzo widze podstawę, na jakiej oczekuje Pan zwrotu laptopa.
Jak wynika z Pańskiego postu, na laptopie było zainstalowane nielegalne oprogramowanie. Jeżeli tk, to komputer stal się narzędziem służącym do popelnienia przestępstwa. W takich przypadkach Sądy przeważnie orzekają przepadek dowodu rzeczowego. Chyba nie wyobraża Pan sobie, że po uznaniu Pana winnym posiadania nielegalnego oprogramowania, Sad oddalby Panu komputer z tym nielegalnym oprogramowaniem.
Nadto jeżeli jest prowadzone jakieś postępowanie dotyczące - jak Pan wspomniał - nielegalnego odbioru programów tv, to dowód rzeczowy musialy znajdować się w gestiii organu prowadzącego postępowanie - to jest Policji i Prokuratury. W końcu organ procesowy musi na podstawie czegoś przeprowadzać tą ekspertyzę.

Jeśli chce Pan wiedzieć jaki jest los Pańskiego laptopa to proponuję udać się do Sadu i prejrzeć akta sprawy. W aktach będzie zawarte, czy dowod rzeczowy został przekazany do dyspozycji Sądu, czy też pozostał w innym postępowaniu.

dziiekuje za informacje ale sprawe z koputerem mialem w listopadzie i sad nie orzekl przepadku dowodu czyli laptopa bo dlaczego mialo by tak bys to jest moja wlasnosc nie ukradlem go lecz kupilem a jak pytalem sadu co z moim laptopem to nawet nie wiedzial gdzie jest bo nie bylo go w aktach czy cos mieli mi dac znac i nic

[cytat:2v5g6k15]bo dlaczego mialo by tak bys to jest moja wlasnosc nie ukradlem go lecz kupilem[/cytat:2v5g6k15]

ale to nie będzie miało znaczenia, jak przepadek to przepadek...traci się własność rzeczy

A czy w wyroku Sąd zasądził przepadek mienia? Jak brzmiał wyrok?

[cytat="poldeczek1":3uuqfr6y] bo dlaczego mialo by tak bys to jest moja wlasnosc nie ukradlem go lecz kupilem [/cytat:3uuqfr6y]
A jak Pan kogoś zarżnie własnym nożem, to też chcialby Pan aby Panu ten nóż oddano? Prosze się zastanowić...

[cytat:3uuqfr6y] jak pytalem sadu co z moim laptopem to nawet nie wiedzial gdzie jest bo nie bylo go w aktach czy cos mieli mi dac znac i nic[/cytat:3uuqfr6y]
Nie bardzo widze takie rozwiązanie. Sąd w aktach ma zaznaczone jaki jest los dowodu rzeczowego - co jest uznane za dowód, i gdzie jest to przechowywane. Być może sędzia po prostu nie doczytał, albo też - jak wczesniej wskazałem - laptop jest dowodem w innym postępowaniu. Tak czy inaczej wzmianka w aktach sprawy sądowej być musi.

no tak sad nie zasadzil przepadku mienia bo jak zapytalem sedziego co z moim laptopem to nie bardzo wiedzial dzie on jest powiedziano mi ze na poczatku stycznia zostane poinformowany i nic tak wlasnie sie sadzi w malych miejscowosciach ludzi ktorzy nie ukradli setek tysiecy czy milonow a puzniej z tych samych srodkow maja na najlepszych adwokatow czy na kaucje.

[cytat:g8tv3kiw]A jak Pan kogoś zarżnie własnym nożem, to też chcialby Pan aby Panu ten nóż oddano? Prosze się zastanowić...[/cytat:g8tv3kiw]

a jak ktos prowadzi samochod pod wplywem alkocholu popelnia przestepstwo w tym przypadku narzedziem jest samochod czzy jest mu odbierany? chba nie

Skoro w wyroku Sąd nie zasądził przepadku mienia , to komputer powinien zostać zwrócony . Trzeba napisać do Sądu o zwrot komputera.

[cytat="spamer":1fkxnv8q]Skoro w wyroku Sąd nie zasądził przepadku mienia , to komputer powinien zostać zwrócony . [/cytat:1fkxnv8q]

Niekoniecznie. Jeżeli wyrok nie zawierał rozstrzygnięcia co do przepadku to Sąd orzeknie w tym przedmiocie postanowieniem.
Proponowałabym zwróćić się do sądu z wnioskiem o zwrot laptopa.

Powrót