Pstepowanie z art.286&1 KK - brak podejrzanego w kraju

• Autor wątku Autor wątku toxik124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toxik124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam , mam pytanie , moj brat przed wyjechaniem z kraju nie wywiazał sie z umowy kupna-sprzedazy ( nie przez allegro ) poniewaz on sam nie dostał towaru ktory miał wysłac , wyjechał z nagłego powodu . Dopiero po 2och miesiacach sobie przypomniał ze sie nie wywiazał z umowy , zadzwonił i powiedział jaka jest sprawa , pieniadze oddałem ludziom , przeprosiłem . Wczoraj przyjechała do mnie do domu policja z nakazem przeszukania , szukali umowy z bankiem ,karty bankowej , karty sim oraz telefonu , mama złozyła zeznania co i jak było . Co dalej ? Czy brat moze starac sie o umorzenie postepowania jezeli wysle listy polecone z przeprosinami do ludzi ? Co mu za to grozi ? Mam nadzieje ze nie pojdzie do wiezienia jezeli pieniadze sa oddane . Bardzo prosze o pomoc poniewaz cąły czas o tym mysle.

Napisz dokładniej o co chodzi bo ja nie bardzo jestem w stanie zrozumieć twój post. Co jest przedmiotem postępowania, bo ciężko jest się odnieś do tego co napisałeś.

Tj. pisałem wyzej , co moze zrobic moj brat aby wyrok był mniejszy tz. maksymalnie w zawieszeniu ? , jest oskarzany z art.286&1 k.k , trwa postepowanie dowodowe , mama złozyła zeznania czy brat bedzie musiał tez składac jezeli nie ma go w kraju ? Czy moze odbyc sie to bez jego zeznan ? Zostały wysłane listy z przeprosinami do ludzi , czy warto dołaczyc to do akt w sprawie ?

Istotne jest czy brat w momencie zawierania umowy miałzamiar jej niewykonać.
Wskazane byłoby aby brat w tej sprawie skontaktował się z prowadzącym postępowanie w celu uzgodnienia ewentualnego terminu przesłuchania.
Co do przeprosin i dowodów że część należności została zwrócona to oczywiście zawsze warto zawnioskować o uznanie tego za materiał dowodowy w sprawie.

Powrót