Publiczne odtwarzanie filmów nie w celach zarobkowych

• Autor wątku Autor wątku gla_dys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gla_dys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie-jak to jest z publicznym odtwarzaniem filmów nie w
celach zarobkowych, tylko w ramach np zajęć na świetlicy. Wiem, że
jeśli puszczam film swoim znajomym, to jest to dozwolone prawnie
(zgodnie z art. 23). Ale ja chciałabym wyświetlić film dla dzieci z
okolicy.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

PS Uzyskałam odpowiedź, że jeśli znam imiona i nazwiska tych ludzi-to jest to już pokaz prywatny, czyli zgodnie z art 23 mogę go wyświetlić. Czy rzeczywiście? Czy są jakieś ograniczenia? I pokaz odbyłby się w bibliotece/świetlicy.

Witaj,
popatrz w ten wątek, sprawa jest podobna - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/108557-dyskusyjny-klub-filmowy-kwestia-prawna.html.
Uzyskałam odpowiedź, że jeśli znam imiona i nazwiska tych ludzi-to jest to już pokaz prywatny, czyli zgodnie z art 23 mogę go wyświetlić. Czy rzeczywiście?
Art.23. upaipp odnosi się do rodziny i osób z kręgu towarzyskiego. To że się zna czyjeś imię i nazwisko nie oznacza automatycznie, że osoba ta jest z naszego kręgu towarzyskiego. Oczywiście, samo pojęcie kręgu towarzyskiego nie posiada precyzyjnej definicji, więc istnieje możliwość dość szerokiej interpretacji, ale raczej nie aż tak szerokiej, aby zaliczać do niej dzieci (a właściwie ich opiekunów) zamieszkujących osiedle.

Witam serdecznie,

Jeśli chcesz publicznie odtwarzać filmy/bajki dzieciom, czy innym osobom, najlepiej zrobić to legalnie, bez przeciągania granic dozwolonego użytku do nieskończoności. Licencję umożliwiającą publiczne wyświetlanie bajek między innymi Walt Disney Pictures, Dreamworsk, Pixar, 20th Century Fox, HIT Entertainment oferuje Motion Picture Licensing Company Polska. Ponadto na przykład pokazy w miejscu pracy, gdzie istnieje możliwość, że pracownicy znają swoje imiona i nazwiska nie powinny już być kwalifikowane jako dozwolony użytek, mimo istnienia pewnej formy znajomości.

MPLC napisał:
Witam serdecznie,
Licencję umożliwiającą publiczne wyświetlanie bajek między innymi Walt Disney Pictures, Dreamworsk, Pixar, 20th Century Fox, HIT Entertainment oferuje Motion Picture Licensing Company Polska.
Możesz przybliżyć jak wygląda taka licencja i jakiego rzędu są to koszty?
Jeżeli to zbyt duży off-top, to może w nowym wątku.

MPLC napisał:
Ponadto na przykład pokazy w miejscu pracy, gdzie istnieje możliwość, że pracownicy znają swoje imiona i nazwiska nie powinny już być kwalifikowane jako dozwolony użytek, mimo istnienia pewnej formy znajomości.
To zależy od charakteru takiego pokazu. Jeżeli odbywa się on w ramach pracy, to z pewnością nie wchodzi w zakres dozwolonego użytku.

Powrót