publikacja artykułów

• Autor wątku Autor wątku plmclan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plmclan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
czesc, zamierzamy publikowac artykuly w internecie z danej branzy...
Czy redaktorzy serwisu internetowego muszą, albo kiedy muszą podawać źródło danego artykułu skąd zaczerpneli pomysl. Nie mówię o kopiowaniu J w j ale np przeczyta teskst, zredaguje na swój język inny szyk zdań. Czy wtedy musi pisać źródło pozyskania? Ktoś może mnie oświecić kiedy powinien kiedy nie?

Czy cytowany tekst... fragment też mogę pominąć praw aautorskie czy muszę napisać czyje to słowa?

przykładowo: Na twiterze oficjalnej stro X Pan Brain Mohemt napisał: "..." - czy to jest dobra forma ukazania czyiś praw? czy muszę podać w stopce.... Po prostu interesuje mnie to troszkę a nie chcę żeby potem ktoś mi wytoczył sprawę...

Ostatnia edycja:
plmclan napisał:
... zredaguje na swój język inny szyk zdań. Czy wtedy musi pisać źródło pozyskania? Ktoś może mnie oświecić kiedy powinien kiedy nie? ...
To zależy czy będziemy mieli do czynienia z opracowaniem czy inspiracją. Ta pierwsza wymaga bezwzględnie podania autora i źródła, ta druga ze względu na przyzwoitość i wiarygodność.
plmclan napisał:
... Czy cytowany tekst... fragment też mogę pominąć praw aautorskie czy muszę napisać czyje to słowa? ...
To jest obowiązek.

LeszsekS napisał:
To zależy czy będziemy mieli do czynienia z opracowaniem czy inspiracją. Ta pierwsza wymaga bezwzględnie podania autora i źródła, ta druga ze względu na przyzwoitość i wiarygodność.
To jest obowiązek.

Aha, czyli jeśli przeczytam sobie NEWS jakiś no innej stronie - i napiszę go po swojemu u siebie na nowo to nie muszę podawać źródła, bo to jest inspiracja twórcza redaktora?

Tylko nie rozumiem co kryje się pod słowem "opracowanie"...

plmclan napisał:
... czyli jeśli przeczytam sobie NEWS jakiś no innej stronie ...
Prosta informacja prasowa nie podlega ochronie prawnoautorskiej.

Powrót