Publikacja bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku wink25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wink25

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam. wykonałem grafike na strone www dla Posrednika. Niedawno Pośrednik ten ( firma webmasterska ) umiescił moją grafikę na stronie swego klienta nie płacąc mi za nią, ani nie informując o jej wdrożeniu.

Zaznaczam, że Posiadam obustronną umowe o dzieło z tym Pośrednikiem i zawartą w niej klauzule, że prawa majątkowe przekazuje dopiero po uregulowaniu należności.

Pytanie brzmi, czy na mocy tej umowy o dzieło i moich praw autorskich moge domagać się zdjęcia tej grafiki od klienta mojego Pośrednika?

Sytuacja dość trudna bo mamy tu konflikt 3 osób, ale bardzo prosze o pomoc bo nie wiem już co robić :(.

Witam,

no to w tym przypadku wygląda na to, że majątkowe prawa do grafiki są dalej w Pana posiadaniu, a więc to Pan w dalszym ciągu decyduje o wykorzystaniu dzieła - więc mógłby Pan zakazać jego rozpowszechniania bez pańskiej zgody.

W takim przypadku odpowiedzialnym byłaby strona, która wykorzystuje grafikę. Można próbować zażądać od niej usunięcia egzemplarza grafiki ze strony (jako podstawa: Art.79, 115, 116. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). W razie niespełnienia żądania można zgłosić do hostingu / admina strony informację o naruszeniu pańskich praw autorskich i również zażądać wyłączenia tej grafiki (podstawa: Art. 14. ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną). Ważne, by informacja była wiarygodna.

Trochę możliwości więc jest.

Powrót