publikacja bez zgody

• Autor wątku Autor wątku carry29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carry29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Was,

mam taka sytuacje. Znajomy stworzyl aranz do piosenki a ja napisalam slowa oraz zaspiewalam do tego podkladu. Torche sie posprzeczalismy i znajomy napisal mi, ze mam nie publikowac piosenki. Czy w takim ukladzie nie moge tego zrobic skoro dalam swoj wklad w ten utwor? bylabym wdzieczna za odpowiedz. Niestety nie moge znalezc podobnego pytania i odpowiedzi dlatego prosze Was o jakies wskazowki.

Dzieki !

Masz prawo żądać udzielenia zgody na rozpowszechnianie. Niestety przy uporze współtwórcy utworu połączonego rozstrzygnięcia musisz szukać przed Sądem. (Art. 9. i Art. 10. Prawa autorskiego.)

dziekuje za odpowiedz

jeszcze na chwile wroce do tematu..

kolega zrobil mi calkiem inny aranz do moich slow
a refren lekko przypomina wersje pierwotna
Czy taka piosenke moge publikowac z calkiem
innym aranzem ?

napisze tak...

a wiec zostaly moje slowa oraz pierwszy wokal jaki uzylam w oryginale.
(wokal - linie melodyczna stworzylam do podkladu)

teraz dodatkowo troche pozmienialam wokalnie tonacje a kolega
zmienil harmonie, zmienil brzmienie i styl muzyki. Dodal calkiem inne
instrumenty. Czyli wyobraz sobie ze spiewam prawie tak samo jak
w oryginale a podklad brzmi inaczej.

po prostu wlozylam w to swoj czas swoje slowa i
wokal dlatego nie chce stracic tego utworu tym bardziej
ze mam maile od pierwszego wykonawcy podkladu ze piosenka
jest nasza. Sytuacja wyglada teraz tak, ze jego podklad po prostu
nie istnieje a powstal inny.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zatem można przypuszczać, że kolega dokonał opracowania cudzego utworu, a na korzystanie z niego wymagana jest zgoda autora utworu pierwotnego. Maile to za mało aby nabyć prawa autorskie.

No dobrze a skoro mam w mailach wczesniejszych
od tego pierwszego wykonawcy ze piosenka jest nasza
to nie jest istotne? Mozna tak sobie co minute zdanie zmieniac?

do kazdego podkladu wokalisci moga sobie zaspiewac jak chca
wiec ja po prostu zabralam co swoje czyli tekst, wokal i moja
wokalna linie melodyczna

carry29 napisał:
No dobrze a skoro mam w mailach wczesniejszych
od tego pierwszego wykonawcy ze piosenka jest nasza
to nie jest istotne? ...
Nie, nabycie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. Możesz korzystać na podstawie licencji domniemanej lecz ona ma ograniczenia czasowe i nie zezwala na wykonywanie praw zależnych.
carry29 napisał:
... do kazdego podkladu wokalisci moga sobie zaspiewac jak chca ...
To jest wykonanie artystyczne nie zależnie od tego, że jest to również korzystanie z cudzego utworu, a jako takie wymaga odpowiedniego zezwolenia.

Ostatnia edycja:
Znalazlam cos takiego...

Współtwórcom przysługuje prawo autorskie wspólnie. Domniemywa się, że wielkości udziałów są równe. Każdy ze współtwórców może żądać określenia wielkości udziałów przez sąd, na podstawie wkładów pracy twórczej. Nadto, każdy ze współtwórców może wykonywać prawo autorskie do swojej części utworu, mającej samodzielne znaczenie, bez uszczerbku dla praw pozostałych współtwórców.

Do wykonywania prawa autorskiego do całości utworu potrzebna jest zgoda wszystkich współtwórców.
Art. 9. Prawa autorskiego

Czyli mam prawo do swojej czesci utworu? Czyli tekst oraz linia melodyczna wokalu? a kolega do podkladu..jak dobrze wnioskuje. Calosci nie chce wykorzystac bo nie mam zgody ale po prostu swoja czesc.

moderacja

Wróć do postu #2, to są/były utwory połączone.

Artykuł 10 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych reguluje sytuację, w której twórcy pojedynczych utworów połączyli je w celu wspólnego ich rozpowszechniania. Zgodnie z treścią tego przepisu, każdy z twórców może żądać od pozostałych udzielenia zezwolenia na rozpowszechnianie, powstałej w wyniku połączenia odrębnych utworów całości, z tym jednak zastrzeżeniem, że nie istnieje słuszna podstawa do odmowy oraz umowa nie stanowi inaczej. Utworów połączonych nie należy utożsamiać z utworami współautorskimi. Podstawowa różnica przejawia się w tym, iż utwór wspólny to rezultat wspólnej twórczości; składają się na niego poszczególne wkłady twórców oraz, zgodnie z treścią art. 9 ustawy o prawie autorskim, współtwórcom przysługuje jedno, niepodzielne prawo autorskie. Natomiast w przypadku, który został uregulowany w art. 10 ustawy mamy do czynienia z sytuacją, w której nastąpiło połączenie dwóch (albo większej ilości) utworów, do których – każdemu z twórców - przysługuje jego własne prawo autorskie.
Źródło ??? nie przywłaszczaj sobie autorstwa cudzej wypowiedzi. mod

zagmatwane to troche...wkladam swoja czesc w projekt i nie moge tego wykorzystac?
Poza tym tak jak wspomnialam, chce zabrac tylko to co moje. no nic..zobacze co z tego wyjdzie...

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Twój tekst z cudzą muzyką to utwór połączony, jak go zaśpiewasz to powstaje artystyczne wykonanie. Aranżacja to tutaj opracowanie utworu muzycznego o czym pisałem wyżej , post #7.

Ostatnia edycja:
Powrót