Publikacja grafiki we własnym serwisie www

• Autor wątku Autor wątku fil9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fil9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Potrzebuję grafik, które przedstawiają maszyny, urządzenia, czy np. schematy technologiczne. Chciałbym pewne urządzenia narysować na podstawie zdjęć lub grafik znalezionych w internecie. Nie będą to identyczne rysunki - moje miałyby inne kolory, proporcje, byłyby narysowane z nieco innej perspektywy, poza tym byłyby uproszczone bez niektórych szczegółów.

Taki rysunek nie jest raczej pracą twórczą czy indywidualną, ponieważ w niektórych przypadkach mógłbym go narysoać identycznie jak ten znaleziony.

Czy można stworzyć nowe rysunki maszyny na podstawie już istniejących??

Doskonale wiem jak wygląda np. pompa wirowa i czy mogę narysować ją na rysunku podobnie jak producent??
Czy może potrzebuję zgodny producenta na narysowanie jego urządzenia po swojemu?
Grafika oczywiście nie byłaby podpisana nazwą producenta czy typem urządzenia.

Ostatnia edycja:
Tutaj jest kwestia tego czy jest to opracowanie czy utwór inspirowany. Na utwór inspirowany (nie widząc samych rysunków, ale z opisu wnioskuję, że będzie to właśnie taki utwór) zgoda nie będzie konieczna.
Granica jest jednak bardzo cienka.

Na podstawie jakich przepisów rozróżnia się utwór inspirowany od opracowania? Czy są gdzieś dostępne definicje tych pojęć?

Czy w celu oceny i uzyskania odpowiedzi mogę zamieścić na forum rysunek pobrany z internetu i na jego podstawie stworzony mój rysunek?

Ustawa z mojej sygnaturki.

Art. 2 ust 1 i 4. Nie ma legalnej definicji, przy opracowaniu jedynie przykładowe wyliczenie. Trzeba posiłkować się doktryną i orzecznictwem... oraz życiowym doświadczeniem i własną wiedzą :)

Nasze zdanie nie jest wiążące w tej kwestii, możemy jedynie przedstawić swoje oceny, po prostu trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem.

Powrót