publikacja linkow do rapidshare?

• Autor wątku Autor wątku merkury777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merkury777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy tworzac strone z linkami rapidshare, tylko i wylacznie do seriali produkcji usa łamie prawo? na mojej stronie nie bedzie zadnych plikow, ani linkow do filmow i programow komputerowych, tylko same seriale. Chciałbym zaznaczyć, że zamieszczone linki nie otwieraja odrazu okna pobierania z funkcja zapisz, tylko przenosza na strone rapidshare.com i tam dopiero uzytkownik wybiera co chce zrobic dalej, wiec teoretycznie nie podaje linku do pliku. podaje link do strony na ktorej jest link do nastepnej i dopiero na tamtej jest opcja do wlaczenia okna pobierania. czy to jest legalne? Czy naruszam prawa autorskie producentów seriali? Czy takie linkowanie stawia mnie w swietle prawa jako osobe ktora "kradnie" lub "udostepnia" seriale?

1000 razy bylo omawiane na Forum.

w takim razie Drzemik może byś z tego 1000 podał przynajmniej 1 link, który odpowie na moje pytanie. a tak baj de wej czy jeśli będę chodził po mieście w koszulce z napisem "na rynku można kupić pirackie płyty cd i dvd" to złamie prawo? bo właściwie ten napis informuje (tak jak link rapid) gdzie można to dostać. sam ich nie sprzedaje, nie nagrywam, mam tylko napis na koszulce. a jesli łamie, to czy z drugiej strony nie jest to ograniczenie mojej wolności? podobnie wygląda sprawa z rapidem, nie hostinguje plików u siebie na serwerze, nie wrzucam na rapida, nawet nie podaje linku, który po kliknięciu otwiera okno z napisem "zapisz" tylko jest to link do podstrony rapidshare.com, aby kliknąć zapisz trzeba jeszcze trochę poklikać. Rapidshare to nie to samo co torrenty i osiolek. Proszę o przemyślenie odpowiedzi i jeśli jest to możliwe proszę o wypowiedz pana Rubisza.

Według mnie można potraktować to jako rozpowszechnianie, jak wyglądałbym wyrok przy ew. sprawie? Nie mam pojęcia, nie znam takiej sentencji. :roll: Poczytaj i sam wyciągnij wnioski:

Art. 116.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

i na dodatek

Art. 18 § 3.
Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

No dobra... Napisze raz jeszcze...

Sprawa nie jest do konca jasna (nie jestem pewien czy w Polsce sa juz pierwsze wyroki na ten temat).
Niby pliku nie udostepniasz, ale pomagasz w jego sciagnieciu.
Istnieje pojecie "deep-link" i o nim musisz poczytac.
Sprawa jest sliska i predzej czy pozniej ktos sie przyczepi.

A co do podawania linkow - wystarczy poszukac.

Ja jestem zdania, że w takim wypadku zachodzi pomocnitwo rozpowszechniania.

Powrót