Publikacja nagrań Sesji Rady Gminy na YouTube

• Autor wątku Autor wątku Leonusss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leonusss

Zbanowany
Odpowiedzi
22
Witam,
Czy do publikowania nagrań wideo sesji rady gminy a następnie umieszczania na portalach społecznościowych potrzebne są dodatkowe zezwolenia jak np. legitymacja dziennikarska lub zarejestrowane wydawnictwo ?

Nie. Jest to zebranie organu kolegialnego z nadania publicznego, którego celem jest podjęcie lub omówienie spraw z zakresu władztwa publicznego lub dysponowania majątkiem publicznym.

Witam,
właśnie otrzymałem z Komendy Powiatowej Policji wezwanie do stawiennictwa w charakterze świadka w sprawie wykroczenia art 45 prawo prasowe. Domyślam się, że to wezwanie związane jest moim poprzednim postem. Podczas jednej z sesji Rady Gminy Wójt zapytał się czy mam legitymację dziennikarską i zarejestrowane wydawnictwo.

Pytanie jest więc takie, czy twoją aktywność można zakwalifikować jako wydawanie dziennika/czasopisma, bo jak brzmi przywołany przepis: "art. 45. Kto wydaje dziennik lub czasopismo bez rejestracji albo zawieszone podlega ...".

Nie jestem biegły w prawie prasowym. Spotkałem różne opinie. Niektórzy "z ostrożności procesowej" rejestrują blogi.
Pogląd, że TAK ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Leonusss napisał:
... potrzebne są dodatkowe zezwolenia jak np. legitymacja dziennikarska lub zarejestrowane wydawnictwo ?
Nie spotkałem takich regulacji.

trudniak napisał:
... Jest to zebranie organu kolegialnego z nadania publicznego, ...
Jest to zgromadzenie ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
trudniak napisał:
Pytanie jest więc takie, czy twoją aktywność można zakwalifikować jako wydawanie dziennika/czasopisma,...
Bycie prasą nie oznacza automatycznie bycie wydawcą dziennika lub czasopisma, a co za tym idzie obowiązku rejestracji. Przed udzieleniem porady warto samodzielnie zapoznać się z odpowiednimi definicjami zawartymi w Ustawie Prawo prasowe.

Ostatnia edycja:
Jak już usuwać link do strony z wyrokiem sądowym i komentarzem prawnika, to przynajmniej wkleić sygnaturę wyroku. Po to wkleiłem, aby Pytający mógł się z nim zapoznać, a tak - został jej pozbawiony.

Ostatniego zdania nie rozumiem. Jak jest w moim zacytowanym zdaniu: chodzi o to, czy aktywność Pytającego w postaci nagrywania i upubliczniania nagrań z posiedzeń organu kolegialnego jednostki samorządu terytorialnego, można uznać za wydawanie prasy.

W linku (usuniętym przez moda) jest taki komentarz:
"Zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 18 stycznia 2013 r. w sprawie o sygnaturze akt I Aca 1031/12 niektóre serwisy internetowe mogą być uznane za prasę, to jest te spełniające przesłanki z definicji prasy: ukazujące się w regularnych odstępach czasu, ale nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem lub nazwą, numerem bieżącym i datą, nie tworzące zamkniętej, jednorodnej całości (związanej fabułą, postaciami) i mające ogólnoinformacyjny charakter."

I komentarz prawnika prowadzącego blog (link usunięty przez moda):
"Tak więc, podążając rozumowaniem sądu,blog zostanie uznany za prasę jeśli:
- wpisy pojawiają się periodycznie;
- mają ogólnoinformacyjny cel;
- publikację wpisu poprzedza przygotowanie redakcyjne"

Moim zdaniem, rozważania odnoszące się do bloga, można też odnieść do publikowania na YT.

trudniak napisał:
Jak już usuwać link do strony z wyrokiem sądowym ...
Trzeba było wkleić samodzielnie sygnaturę a nie reklamować blog. Nawet nie rozumiesz treści, którą przytaczasz. Wróć do ostatniego zdania z mojego poprzedniego postu. Czytaj Ustawę tak długo aż zrozumiesz swoje błędne rozumowanie. Bycie prasą nie oznacza od razu obowiązku rejestracji :!:

Ostatnia edycja:
Witam,
Wczoraj po sesji rady gminy włączyłem nagrywanie na korytarzu Urzędu Gminy. Zauważył to Wójt Gminy. I zaczął mówić do mnie:
- kolego wyłącz tą kamerę, masz pozwolenie na filmowanie? Wyłącz to! (zbiega za mną po schodach.
- masz pozwolenie na filmowanie, nie masz to wyjdź stąd i to natychmiast
- puść to publicznie to zobaczysz (grozi ręką)
- zobaczymy (grozi ręką)

Powrót