Publikacja nagrań TV

• Autor wątku Autor wątku xpeye
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xpeye

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Czy publikacja z możliwością pobierania nagrań TV typu: "Kawa czy herbata" itp. jest legalna

Fragmenty można jeśli przytaczamy autora pochodzenie i są jak by cytatami w całym materiale.

Czyli, jeśli jakiś idol jest w programie, to ja mogę dzielić się nagraniem z innymi fanami?

W mojej ocenie wywiad z dana osoba z ram programu który jest dłuższy, jeśli zostanie zamieszczony w całości nie będzie cytatem. Np: wywiad trwa 2 minuty jeśli zamieścisz 2 minuty to nie będzie cytat ale jeśli 30 sekund lub minute to jak najbardziej, istotny jest również komentarz i kontekst.

Jeśli chcesz zrozumieć lepiej o co mi chodzi oglądnij spoty wyborcze obecnie emitowane przez pis, tam są właśnie cytaty w wersji najbardziej ekspresyjnych z możliwych.

Dzięki za wyjaśnienie

Czy to znaczy, że na przykład takie działanie:

tv biznes videos on Dailymotion

jest dozwolone? Firma wkłada na serwis plików filmowych fragmenty nagrań z TV, w których występują jej eksperci.

Nie taki ekspert jest dysponentem praw do nagrania z jego udziałem tylko dana stacja telewizyjna i bez jej zgody - takie działania jest bezprawne.

bardzo dziekuje za odpowiedz. tak mi sie wlasnie wydawalo, ale czy nawet fragment nagrania nie mozna umiescic w sieci?

... w kółko to samo pytnie będziecie zadawać?

zobacz temat przyklejony prawo cytatu.

Powrót