Publikacja nagranego materiału

• Autor wątku Autor wątku gladki1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gladki1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Sorry, bo pewnie przewinął się ten wątek już kilkakrotnie, nie mam czasu szukać.
Niedawno rejestrowałem impreze w klubie, za wejście naturalnie zapłaciłem, pomijając fakt że nie było żadnych tabliczek zakazujących filmowanie i tak miałem w planie udokumentować to wydarzenie. Po zmontowaniu i opublikowaniu materiału artysta grający wtedy zażądał usunięcia filmu z mediów.
Sprawa nie jest istotna, interesuje mnie jedynie strona prawna:
Czy jeśli artysta przyjeżdża na występ publiczny (bierze oczywiście za to pieniądze) ma oficjanie prawo do zakazania mi emisji tego materiału w mediach ?
Czy ma w ogóle jakiekolwiek prawo do ingerencji w publikowanie materiału gdzie grana jest muzyka jego autorstwa jeśli byłem normalnym uczestnikiem imprezy publicznej (dostępnej dla każdego) ?
z góry przepraszam za domniemane powielanie tematu ale uważam że moje pytanie z uwagi na dość indywidualne cechy jest dość osobliwe.
Dzięki

Witaj, a to tak na szybko ;) :
gladki1 napisał:
Czy jeśli artysta przyjeżdża na występ publiczny (bierze oczywiście za to pieniądze) ma oficjanie prawo do zakazania mi emisji tego materiału w mediach ?
odwrotnie, to osoba rozpowszechniająca takie nagranie powinna otrzymać zgodę (licencję) na publiczne rozpowszechnianie od:
- autorów (muzyka, tekst) nagranych utworów [prawa autorskie];
- wykonawców tych utworów [prawa pokrewne];
realnie takie zgody otrzymuje się od organizacji zbiorowego zarządzania (ZAiKS, STOART, SAWP, etc.) lub można też bezpośrednio od nagranych artystów...
Czy ma w ogóle jakiekolwiek prawo do ingerencji w publikowanie materiału gdzie grana jest muzyka jego autorstwa jeśli byłem normalnym uczestnikiem imprezy publicznej (dostępnej dla każdego) ?
czyli kontynuując - autor utworu (tekst, muzyka) ma wyłączne prawo do korzystania ze swojego utworu - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - Art.17., zaś wykonawca ma wyłączne prawa do korzystania ze swoich wykonań -Art.86., a Pan zapłacił jedynie za oglądanie występu i mógł go Pan zarejestrować, nie mając odpowiednich zgód, wyłącznie na własny użytek osobisty - Art.23. wyżej wzmiankowanej ustawy.
Po zmontowaniu i opublikowaniu materiału artysta grający wtedy zażądał usunięcia filmu z mediów.
przy braku stosownych licencji artysta miał wiec prawo tak postąpić. Odpowiedzialność za naruszenia - ww ustawa:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

dziękuje a precyzyjną odpowiedź

mam jeszcze tylko jedno pytanie pomocnicze: Czy na imprezie osoba przeze mnie kręcona ma prawo zabronić mi nagrywania siebie, jeśli stanowi ona główny plan obrazu. (nie chodzi mi o publikacje jej tylko o samo nagrywanie sylwetki)
W zasadzie tyczy to sie chyba nie tylko imprezy a każdej sytuacji.
dzięki, pozdrawiam

Zasadniczo nie ma ograniczeń w nagrywaniu osób, ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku - Art.81. - wprowadza jedynie konieczność uzyskiwania zgody na rozpowszechnianie wizerunku od osoby na zdjęciu, choć z wyłączeniami od tej zasady.

Odrębną sprawą byłoby ewentualne ograniczenie (zakaz) dokonywania rejestracji występu artysty zawarte w regulaminie imprezy, ale wtedy, informacja taka powinna być dostępna dla uczestników imprezy. Przy czym taki zakaz ogranicza generalnie rejestrację wykonań utworów, a nie postaci artysty, chyba, że zostałoby to wyraźnie zaznaczone. Tylko, że wtedy stałoby to w sprzeczności z wzmiankowanym Art.81. odnośnie rozpowszechniania wizerunku osób powszechnie znanych, w związku z pełnieniem przez nie funkcji publicznych...

rozumiem że moge nagrywać każdego (chodziło mi właściwie tylko o widzów, nie artyste
a osoby prywatne) nie do końca rozumiem tylko kwestie: Art.81. - wprowadza jedynie konieczność
uzyskiwania zgody na rozpowszechnianie wizerunku od osoby na zdjęciu, choć z wyłączeniami od tej zasady.

choć z wyłączeniami od tej zasady - chodzi o zasade dopuszczającą nagrywanie każdego
z pominięciem jej ? Prosze wybaczyć ale tak to zrozumiałem, prosze o lekkie rozjaśnienie i dziękuje za poświęcony czas

no tak, trochę zbyt skrótowo i niejasno napisałem. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

ogromnie dziękuje za błyskawiczną reakcje, ta wiedza oszczędziła mi perturacji i problemów
jestem dozgonnie wdzięczny za tak profesjonalną porade i gotów zrobić to materialnie
pozdrawiam

he, he, akurat mam dziś trochę luzu, i dobrze trafiłeś... :D

Powrót