publikacja utworów na blogu

• Autor wątku Autor wątku gregor241
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregor241

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam, jestem nowy na forum.
Mam pytanie, czy jest zgodne z prawem autorskim umieszczenie na swoim blogu utworów graficznych lub literackich (obrazków, tekstów) ściągniętych z internetu?

Chodzi o sytuację, gdy utwory (obrazki, teksty) takie są powszechnie dostępne w internecie za darmo, na różnych stronach, zwłaszcza poprzez wyszukiwarkę. Konkretnie mam na myśli obrazki misiów z serii Me to you.

Czy jeśli jest to dozwolone, podać należy źródło (stronę, z której ściągnąłem obrazek na swojego bloga)?

Czy jeśli dany utwór graficzny stanowi jednocześnie znak towarowy w obrocie, to czy umieszczanie takich obrazków (utworów) jest jednocześnie zgodne z prawem własności przemysłowej?

Czy utwory te (obrazki) mogę wklejać do swojego bloga za darmo bez zezwolenia autora?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.:)

Pozdrawiam serdecznie,

gregor241

gregor241 napisał:
Mam pytanie, czy jest zgodne z prawem autorskim umieszczenie na swoim blogu utworów graficznych lub literackich (obrazków, tekstów) ściągniętych z internetu?
na początek proponuje przeczytać:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
a następnie odpowiedzieć sobie samemu (bo tylko Pan zna swoją stronę ;)) czy uprawniony byłby Pan do zamieszczania pobranych obrazków z sieci na zasadzie cytatu, czyli bez konieczności posiadania zgody właściciela praw autorskich...
Chodzi o sytuację, gdy utwory (obrazki, teksty) takie są powszechnie dostępne w internecie za darmo, na różnych stronach, zwłaszcza poprzez wyszukiwarkę. Konkretnie mam na myśli obrazki misiów z serii Me to you.
..to, że coś jest powszechnie dostępne w Internecie, wcale nie znaczy, że można to użyć na swojej stronie bez pozwolenia posiadacza praw autorskich - ot, jeden z takich mitów o Internecie...
Czy jeśli dany utwór graficzny stanowi jednocześnie znak towarowy w obrocie, to czy umieszczanie takich obrazków (utworów) jest jednocześnie zgodne z prawem własności przemysłowej?
jeśli jest to zarejestrowany znak towarowy, to właścicielowi praw ochronnych przysługuje wyłączne prawo do wykorzystania takiego znaku - z małymi wyjątkami w zakresie działalności stricte handlowej, vide prawo własności przemysłowej.

gregor241 napisał:

Należałoby zacząć od zadania sobie pytania - czy one są dostępne za darmo czy też są udostępniane (rozpowszechniane) nielegalnie.
Stawiam na to drugie.

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy jeśli konieczne jest zatem uiszczenie wynagrodzenia autorowi, jaka jest procedura jego uiszczenia?Czy należy skontaktować się z ZAiKSem?Nie wiem, czy ZAiKS reprezentuje wszystkich, też zagranicznych właścicieli praw autorskich (prawa autorskie przysługują tu podmiotowi zagranicznemu)

Na stronie ZAiKSu nie ma wśród formularzy wniosków o zgodę na wykorzystywanie utworów wniosku o zgodę na wykorzystywanie utworów graficznych w internecie. Kto więc w takim przypadku reprezentuje autora jeśli nie ZAiKS?

Czy też może zamiast zapłaty wynagrodzenia wystarczy zamieszczenie na moim blogu oświadczenia, że do zamieszczonych obrazków nie mam praw autorskich, podanie źródła oraz oświadczenie, że usunę ja na żądanie autora?

Pozdrawiam,

gregor241 napisał:
...Czy też może zamiast zapłaty wynagrodzenia wystarczy zamieszczenie na moim blogu oświadczenia, że do zamieszczonych obrazków nie mam praw autorskich, podanie źródła oraz oświadczenie, że usunę ja na żądanie autora?...
a jak nie wystarczy...? vide ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku:

- Oddział 2 Autorskie prawa majątkowe Art. 17...
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

problem w tym, że autor ma prawo zażądać usunięcia naruszenia swoich praw autorskim (w tym zaprzestania wykorzystywania utworu), zaś wykorzystujący nie ma prawa (z dokładnością do prawa cytatu i dozwolonego użytku osobistego...) korzystać z utworu bez odpowiedniej zgody autora... A, i chyba należałoby uzupełnić ten akapit o "... i wypłacę należne autorowi wynagrodzenie..." :)

Co do meritum czyli pozwoleń na korzystanie z utworu, to uzyskać je można, w zależności od konkretnego utworu od:

- autora utworu lub właściciela majątkowych praw autorskich,
- osoby zarządzającej majątkowymi prawami autorskimi w imieniu autora / właściciela majątkowych praw autorskich (tu może być jakaś organizacja zbiorowego zarządzania lub np. właściciel strony www (np. YT). W przypadku grafik może to być Związek Polskich Artystów Plastyków, w przypadku zdjęć http://www.zpaf.pl/.

Więcej o organizacjach zbiorowego zarządzania w temacie przyklejonym --> http://forumprawne.org/prawo-autorskie/196-organizacje-zbiorowego-zarzadu-zaiks.html

Powrót