Publikacja w internecie proj. wykonanego na cudzym komputerz

• Autor wątku Autor wątku daria_xyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daria_xyz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, pracuję jako asystent architekta. Czy mogę na swojej stronie internetowej publikować wykonane w jego biurze na jego komputerze wizualizacje projektów wnętrz? Projekty te są opracowane wyłącznie przeze mnie i są moim pomysłem. Jeżeli nie, to czy wystarczy jeżeli zamieszczę notkę, że zostało to wykonane we współpracy z jego pracownią? Drugie pytanie: Jeżeli uzyskam zgodę na zamieszczenie zdjęcia zrealizowanego projektu restauracji od jej właściciela, to czy muszę mieć także zgodę od tego architekta?

daria_@op.pl napisał:
Witam, pracuję jako asystent architekta. ...
W oparciu o jaką umowę?
daria_@op.pl napisał:
... Jeżeli uzyskam zgodę na zamieszczenie zdjęcia zrealizowanego projektu restauracji od jej właściciela, to czy muszę mieć także zgodę od tego architekta? ...
Na rozpowszechnianie zdjęć musisz uzyskać wyłącznie zgodę ich autora, niczyją więcej.

Pracuję na umowie zlecenie i wystawiam temu architektowi faktury. Jeżeli chodzi o wizualizacje wykonanego w jego biurze, to mogę je zamieścić na swojej stronie?

Czy Twoja umowa przewiduje przeniesienie praw autorskich majątkowych?

Nie posiadam konkretnych warunków umowy, więc nie wiem czy mogę wykorzystać projekty, które robię w jego biurze na swojej stronie? Mam jeszcze pytanie czy fotografując jakikolwiek istniejący budynek muszę na to mieć zgodę właściciela? Często słyszę ich sprzeciw.

daria_xyz napisał:
... czy mogę wykorzystać projekty, które robię w jego biurze na swojej stronie? ...
Jeśli nie przenosisz na zleceniodawcę praw autorskich majątkowych (wymagana forma pisemna) to możesz swoje projekty dowolnie wykorzystywać.
daria_xyz napisał:
... Mam jeszcze pytanie czy fotografując jakikolwiek istniejący budynek muszę na to mieć zgodę właściciela? ...
Nie musisz.

Powrót