Publikacja wizerunku dziecka a brak zgody jednego z opiekunów.

• Autor wątku Autor wątku martadrat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martadrat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, ponad 5 lat temu zrobiłam kilka darmowych sesji za zgodę na publikacje można powiedzieć ze na zasadach TFP.
Zgłosiła się do mnie mam z 2 letnim chłopcem na taką sesje.
Podpisałyśmy dokument potwierdzający warunki sesji i zgodę na publikacje wizerunku osoby niepełnoletniej. W umowie był zapis że mogę wykorzystać zdjęcia w moim portfolio ( strona www oraz fb).
I teraz zaczynają się schody gdyż ta Pani w zeszłym roku się rozwiodła a jej były mąż trafił przypadkiem na moja stronę i zażądał usunięcia zdjeć z wizerunkiem swojego syna.

Kontaktowałam się z tą Panią i wypytałam jak wyglada sprawa opieki i praw rodzicielskich. Więc tak chłopczyk ma ustanowione miejsce zamieszkania przy matce lecz żadne z rodziców nie ma ograniczonych praw rodzicielskich.

Wykonałam 5 sesji temu chłopczykowi ale do portfolio wykorzystuję tylko 3 zdjęcia gdyż są one nietypowe i trudne do ponownego odtworzenia.
Poniosłam nakłady finansowe i wkład w postaci własnej pracy na wykonanie tych zdjęć.

I tu moje pytanie.
Czy muszę usunąć te 3 zdjęcia mając umowę ?

Obecnie za sesje biorę pieniądze ale nie wykluczam że kiedyś może jeszcze wykonam coś za darmo i tu pytanie.
Czy tworząc nowe umowy muszę mieć podpisy obydwojga rodziców/opiekunów?
Mowa o zdjęciach za które nie otrzymam wynagrodzenia a jedynie pozwolenie na wykorzystanie zdjęć w moim portfolio.

Pozdrawiam Marta

W praktyce przyjmuje się, że wyrażanie zgody na rozpowszechnianie wizerunku dziecka mieści się w zarządzie zwykłym zatem nie wymaga zgody obojga rodziców.

Dziękuje serdecznie za rzeczową i szybką informacje.
Z wyżej wymienionej sytuacji zrodziło mi się kolejne pytanie.
Czy można cofać taką zgodę bez konsekwencji?

Chodzi o sytuacje zdjeć darmowych za możliwość publikacji oraz tych odpłatnych za które otrzymuję konkretne wynagrodzenie.

Można lecz jeśli wiąże się to ze stratami materialnymi po Twojej stronie masz prawo wystąpić z roszczeniami o pokrycie tych strat.

Witam,
Mam taki problem. Dziewczyna mojego byłego męża (ojca naszej córki ) publikuje bez mojej zgody zdjecia mojej córki na swoim profilu na facebooku. Co mogę to zrobić. Poprosiłam o ich usunięcie. Odmówiła i powiedziała że mam rozmawiać na ten temat z ojcem dziecka bo on zezwolił na publikacje. Potem mnie zablokowała i nie mam możliwości sprawdzenia czy nadal ma zdjecia mojego dziecka. Zrobiłam screeny tych zdjęc. Co mogę zrobić by wyegzekwować swoje prawo do decydowania o moim dziecku. Ojciec nie ma ograniczonych praw.

No dobrze. Ale to jest obca osoba. Nie spokrewniona w żaden sposób z moim dzieckiem. Nie ma prawa publikować zdjęć mojego dziecka.

Powrót