Publikacja wizerunku pary (osoba podpisująca umowę)

• Autor wątku Autor wątku karol776
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol776

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem fotografem ślubnym i mam następujący problem:
kiedy podpisuję umowę z klientami to zawsze jest to albo narzeczona albo narzeczony (raczej nie mogę podpisać umowy z dwiema osobami naraz?), w umowie mam następującą informację:

Zamawiający/a wyraża nieodwołalną i wieczystą zgodę na nieograniczone wykorzystanie fotografii i wizerunków
osób uwidocznionych na fotografiach we wszystkich mediach i z tego tytułu w przyszłości nie będzie przedstawiał
żadnych roszczeń. Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje się nie wykorzystywać fotografii i wizerunków osób
uwidocznionych na fotografiach w żadnym innym charakterze niż promocja swoich usług
Więc tak naprawdę mam zgodę na publikację tylko od osoby która podpisała umowę prawda? A co zrobić z przyszłym mężem/żoną? Chciałbym mieć na piśmie zgodę od obojga.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie można za kogoś wyrazić zgody na rozpowszechnianie wizerunku, zatem tutaj zgoda dotyczy wyłącznie wizerunku osób ją wyrażających/podpisanych. Powyższa informacja jest w zasadzie bezprawna.

Ponadto, należy przyjąć że zgoda nie może być nieodwołalna i wieczysta. Przeczy to założeniom prawa ;)

To w zasadzie najmniej znaczący szczegół w tej absurdalnej informacji.

wolfmat napisał:
Ponadto, należy przyjąć że zgoda nie może być nieodwołalna i wieczysta. Przeczy to założeniom prawa ;)
***mod***
LeszsekS napisał:
Nie można za kogoś wyrazić zgody na rozpowszechnianie wizerunku, zatem tutaj zgoda dotyczy wyłącznie wizerunku osób ją wyrażających/podpisanych. Powyższa informacja jest w zasadzie bezprawna.

Jakie jest więc rozwiązanie tej sytuacji? Muszę podpisywać dwie osobne umowy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie zajmujemy się oceną doniesień medialnych.
karol776a napisał:
... Muszę podpisywać dwie osobne umowy?
Jakie dwie umowy? Z kim? Zawsze musisz uzyskać zgodę na rozpowszechnianie wizerunku jeśli nie mieści się to w ustawowym zezwoleniu. Użyj też opcji Szukaj bo temat rozpowszechniania zdjęć weselnych był już omawiany.

LeszsekS napisał:
To w zasadzie najmniej znaczący szczegół w tej absurdalnej informacji.
Wiesz, być może tak - ale świadczy o tym, że autor chce kogoś ugotować i uzyskać najlepiej wieczne i nieodwołalne zobowiązanie, najczęściej kosztem czyjegoś wesela i dużych pieniędzy jakie weźmie za robienie zdjęć. Czyli absurdalnej sytuacjii kiedy młoda para płaci i jeszcze 'dopłaca' takimi zgodami bez uzasadnienia, robiąc tylko marketing fotografom. ;)

wolfmat napisał:
... jeszcze 'dopłaca' takimi zgodami bez uzasadnienia, ...
I tak wobec osób trzecich zgoda ta nie ma żadnego znaczenia i nie wywołuje żadnych skutków prawnych. A błędne przeświadczenie drugiej strony co do posiadanych praw, prędzej czy później sprowadzi ją na ziemię.

Powrót