Publikacja wykonanego projektu i nie zaakceptowanie go.

• Autor wątku Autor wątku de-em
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

de-em

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Jeżeli wykonałem pewien projekt na umowę o dzieło. W umowie jest napisane, że w momencie przekazania przedmiotu umowy wykonawca przenosi prawa majątkowe i autorskie na osobę zamawiającą.

Wypłata za wykonane dzieło nastąpi po zaakceptowaniu wykonanego dzieła.
Czy jeżeli osoba zlecająca mimo przekroczenia terminu realizacji (z winy obu stron) opublikowała to dzieło, może rościć do mnie jakiekolwiek pretensje i nie wypłacić mi wynagrodzenia? Np. ze względu na przekroczenie terminu realizacji projektu.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
d.

Witam,

proszę zapoznać się z zapisami kodeksu cywilnego odnośnie umów o dzieło - np. tam http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html. W takich przypadkach decydują szczegółowe zapisy w umowach oraz zapisy w kc, np. na okoliczność przekroczenia terminu.

Generalnie, wg. kc, zamawiający ma obowiązek odebrać dzieło, a wykonawca otrzymać za nie zapłatę. Jeśli dzieło zostało rozpowszechnione, to uznałbym, że w takim przypadku byłoby to równoznaczne z odebraniem dzieła przez zamawiającego. Wynagrodzenie zaś powinno zostać wypłacone. Pozostaje otwarty temat, czy zamawiający zgłaszał jakieś wady dzieła...

Ale można by było popatrzeć na to i tak - brak potwierdzonego faktu przekazania dzieła oznaczałby to, że właścicielem majątkowych praw autorskich do dzieła jest Pan, więc zamawiający, na tym etapie prac, nie miałby prawa do rozpowszechniania tego dzieła bez pańskiej zgody.

Ale nie znam szczegółów całej sytuacji, więc trudno coś więcej powiedzieć.

Powrót