Publikacja zdjęć intymnych bez zgody

• Autor wątku Autor wątku user802970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user802970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,
Potrzebuje Państwa pomocy w ciężkiej dla mnie osobiście sytuacji. Mianowicie ktoś bez mojej zgody opublikował moje zdjęcia intymne na portalu erotycznym. Są one ocenzurowane bez widocznej twarzy ,jednak doskonale się na nich rozpoznaję. Podejrzewam kto to mógł zrobić. Po napisaniu do tej osoby,profil został usunięty. Mam screena,jednak bez nazwy profilu. Dodatkowo otrzymałem trzykrotnie anonimowe listy do domu,w jednym z nich znajdowały się tego typu zdjęcia. Posiadam rozmowę z komunikatora Whatsapp w której podejrzana przeze mnie osoba pisze że zna sprawę jednocześnie wypierając się że tego nie zrobiła. I tutaj moje pytanie: czy jeśli zgłoszę zajście na policję,jest szansa że potraktują to poważnie? Jakie są realne kary w przypadku udowodnienia czynu podejrzanemu? Nigdy nie miałem do czynienia z prawem karnym dlatego pytam.
Z góry dziękuję za Państwa pomoc.

jak dobrze odczytałem twoje słowa to poczytaj to oraz dostępne różnego rodzaju artykuły w necie

Art. 191a. kk
§ 1. Kto utrwala wizerunek nagiej osoby lub osoby w trakcie czynności seksualnej, używając w tym celu wobec niej przemocy, groźby bezprawnej lub podstępu, albo wizerunek nagiej osoby lub osoby w trakcie czynności seksualnej bez jej zgody rozpowszechnia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

qwertu70 napisał:
jak dobrze odczytałem twoje słowa to poczytaj to oraz dostępne różnego rodzaju artykuły w necie

Art. 191a. kk
§ 1. Kto utrwala wizerunek nagiej osoby lub osoby w trakcie czynności seksualnej, używając w tym celu wobec niej przemocy, groźby bezprawnej lub podstępu, albo wizerunek nagiej osoby lub osoby w trakcie czynności seksualnej bez jej zgody rozpowszechnia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Dziękuję za odpowiedź

Powrót