publikacja zdjęć osób trudnych do identyfikacji (bo w przebraniach)

• Autor wątku Autor wątku fotografik2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotografik2011

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam
Mam dość zagmatwane pytanie.
Czy muszę mieć zgodę ne publikację zdjęć mojego autorstwa z osobą która:
1) jest w całości przebrana (ma zakryte całe ciało, włącznie z twarzą i włosami)
2) i jeśli ta osoba jest przebrana za postać z filmu/gry/bajki/komiksu itp. lub jest bardzo podobnie przebrana do w/w postaci (wniosła własne modyfikacje stroju).

Bo mam taki problem.
Osoba która bez mojej zgody opublikowała zdjęcia mojego autorstwa (a jest na nich przebrana za postać z filmu i nie jest widoczna jako człowiek) starszy mnie, że naruszam jej prawa. Podczas gdy sama narusza prawa autorskie do wizerunku z filmu, ale usilnie twierdzi, że jej strój jest zmodyfikowany (jednak osoba nie będąca zagorzałym fanem filmu nie zauważy różnicy w strojach).

Jak takie cytaty mają się do tej sytuacji?
Zgodnie z Ustawą Prawo Autorskie "Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej." natomiast Kodeks Cywilny jasno stanowi, że "Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności (...) wizerunek (...) pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach." .
Czy nie jest to nadinterpretacją albo błędną interpretacją osoby fotografowanej?

Z góry dziękuję za odpowiedź

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zacznijmy od tego, że owa osoba narusza Twoje prawa autorskie majątkowe, a jeśli rozpowszechniając nie podaje autora zdjęcia to należy przyjąć, że również narusza Twoje autorskie prawa osobiste.
Odnośnie wizerunku przyjmuje się, że jeśli osoba jest nierozpoznawalna na zdjęciu jej wizerunek nie jest naruszony.
fotografik2011 napisał:
... Podczas gdy sama narusza prawa autorskie do wizerunku z filmu, ale usilnie twierdzi, że jej strój jest zmodyfikowany ...
Można przyjąć, że jest to dozwolony użytek osobisty.

Powrót