publikacja zdjecia w magazynie

• Autor wątku Autor wątku 31337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

31337

Użytkownik
Odpowiedzi
31
http://www.fotocyfrowa.pl/oswiadczenie.zip

Kod:
oraz że przenoszę na Wydawnictwo Bauer sp. z o.o, sp. k., ul. Motorowa 1, 04-035 Warszawa, zwane dalej Wydawnictwem, na zasadzie wyłączności, autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne do zdjęć.
W związku z powyższym oświadczeniem Wydawnictwo uzyskuje prawo do wykorzystania zdjęć w formie drukowanej. 

Jednocześnie wrażam zgodę na:		 

Wykorzystanie zdjęć w postaci elektronicznej (w tej ostatniej na wszelkich nośnikach cyfrowych oraz w internecie, ze szczególnym uwzględnieniem płyty CD dołączanej do pisma Fotografia & aparaty cyfrowe)
Tak
Nie

Prawo wykorzystywania zdjęć za granicą
Tak
Nie

Wykorzystanie całości lub fragmentu zdjęcia do celów promocyjnych i reklamy
Tak
Nie

Przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych, z możliwością wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawienia w Wydawnictwie
Tak
Nie

jak rozumiec tresc tego oswiadczenia? ze przestaje byc autorem tego zdjecia i nie moge go dalej publikowac, jak i rowniez sprzedawac?

Ostatnia edycja:
Do przeniesienia praw majątkowych lub udzielenia wyłącznej licencji konieczna jest forma pisemna (tj. także elektroniczna opatrzona bezpiecznym podpisem). Jeśli nie ma takiej formy, utrzymałbym jednak tę umowę, ale jest to licencja niewyłączna (na co wskazuje drugie zdanie). Wszystko tyczy się tylko wymienionych pół eksploatacji (tj. drukowania i formy elektronicznej).

czyli przekazuje im tylko prawdo do wydrukowania, publikacji w internecie i z tego wydruku czerpania zyskow, a dalej moge publikowac sam gdzie chce i sprzedawac?

to musze wyslac podpisane, co wkleilem

na licencje niewyłączną nie potrzeba formy pisemnej.. ale można - nawet lepiej ;)

Mozesz publikować i sprzedawać gdzie chcesz.

ale tam jest "na zasadzie wyłączności"

Nie wiem dlaczego napisałem powyżej to co widać. Widocznie byłem już zmęczony nieźle ;)

Umowa wskazuje, że Wydawnictwo moze wykorzystywać zdjęcia w formie drukowanej jak i elektronicznej (np w internecie) oraz za granicą... Co mnie martwi nie ma jednak okreslonej formy wykorzystania tych zdjęć... (sprzedawania, wynajmowania) - dość niejasno jest to sprecyzowane. A więc, mogą uważać, ze posiadają prawa również do np sprzedaży w formie drukowanej, wystawiania (również z zagranica).
Jest to jak rozumiem umowa o przeniesienie praw majątkowych autorskich - która wymaga pod rygorem nieważnosci formy pisemnej.

Na Pana miejscu zastanowiłbym się czy podpisywać, jeśli chce Pan dalej coś z tymi zdjęciami robić bo zinterpretowanie tych zapisów przez Wydawnictwo może się okazać dla Pana w późniejszym czasie kosztowne.

Popieram.

Jak dla mnie to nie jest licencja, tylko sprytnie podane przeniesienie majątkowych praw autorskich na polu eksploatacji: „wykorzystania zdjęć w formie drukowanej”. A jeśli Pan zaznaczy dodatkowo opcje „Wykorzystanie zdjęć w postaci elektronicznej...”, to i realnie na wszystkich innych też.. Te „wykorzystania” to pojęcia bardzo ogólne, w których można zmieścić praktycznie wszystko – każde udostępnianie czy rozpowszechnianie.

tzn. mówiąc krótko, przy określonej interpretacji tych zapisów nie mógłby Pan już praktycznie nigdzie samemu rozpowszechniać swoich prac...

Ostatnia edycja:
wlasnie cos mi to smierdzialo, ze same smiesznie beznadziejne zdjecia tam maja w galerii, a sam robie zdjecia na miare tych, ktore sa publikowane w magazynie poza galeria czytelnikow, juz podarlem te osiadczenie i nie wysylam im zdlec :), dzieki za pomoc!

Powrót