publikacja ze zmianą treści, podanie źródła

• Autor wątku Autor wątku wonshim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wonshim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Chciałbym wydać książkę o niewielkim nakładzie dla danej niszowej grupy osób (100-300szt) ze zbiorem opowiadań.
Opowiadania znajduję w różnych miejscach. Część to opowieści nieznanych mi bliżej autorów, które pojawiają się wielokrotnie na różnych stronach ale część z nich pochodzi z innych książek o podobnej tematyce i nie spotkałem ich nigdzie więcej choć być może są zasłyszane i wplecione w tekst przez autora książki.

1. Jeśli chciałbym umieścić te wszystkie historie w jednej książce czy muszę prosić o zgodę na publikację tych fragmentów, każdego z autorów z osoba? Rozumiem, że samo podanie źródła (strony bądź nazwy książki) może nie wystarczyć? Co jeśli ciężko mi ustalić kto potencjalnie może być właścicielem?

2. Jak dokładniej traktować opowiadania które są kilkukrotnie powielane w różnych miejscach? Czasem ujęte tymi samymi słowami. Czasami opowiadają tę samą historię na swój sposób? Czy można tutaj mówić o tym, że ma ktokolwiek do nich prawa autorskie?

3. Jeżeli chciałbym opublikować dane opowiadania ale całkowicie zmieniłbym ich treść. Opowiadając od początki swoimi słowami całą historię czy naruszam wtedy prawa autorskie? (dajmy jako prosty przykład znaną bajkę o czerwonym kapturku gdzie każde wydanie ma zupełnie inną treść)

Podejmując się pracy nie chciałbym aby w połowie okazało się, że jakiś fragment narusza czyjeś dobra. Zakładając, że będzie to około 100 krótkich historyjek, chciałbym każdą potraktować z indywidualną zgodą na publikację jeśli to konieczne.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

wonshim napisał:
... tych fragmentów, ...
Fragmentów czego, zbioru opowiadań czy fragmentów konkretnych opowiadań?
wonshim napisał:
... Czy można tutaj mówić o tym, że ma ktokolwiek do nich prawa autorskie?, ...
Jak najbardziej do każdego utworu. Być może autorskie prawa majątkowe już wygasły.
wonshim napisał:
... Opowiadając od początki swoimi słowami całą historię czy naruszam wtedy prawa autorskie? ...
Opowiadając nie ale rozpowszechniając to opowiadanie możesz naruszać zarówno osobiste jak i majątkowe prawa autorskie.

Powrót