Publikowanie IP

• Autor wątku Autor wątku Martion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Natknąłem się niedawno na stronę internetową podającą IP wszystkich odwiedzających. Czy jest to legalne?

Pozdrawiam.

tak
numer IP nie jest sam w sobie informacja niejawną....

Witam
Nie chce rozpoczynać nowego wątku więc zadam je tutaj (mam nadzieję, że mogę Martion? :)

Na jakiej zasadzie osoby prywatne, instytucje mogą otrzymać od dostawcy internetowego dane o osobie, której znają tylko IP?
Czy jest to gdzieś zapisane w ustawie, kodeksie?
Czy wystarczy, że dana osoba napisze do owego dostawcy z prośbą u udostępnienie danych?

adammada, a jakie argumenty może mieć policja by o takie dane mogła sie zgłosić do administratora sieci?
Atak hakera, włamanie na czyjeś konto e mail, co jeszcze?
Jeżeli już policja będzie miała dane osobowe to czy ona ma prawo przekazać je osobie, która sie o nie starała?

[cytat="lilka"] adammada, a jakie argumenty może mieć policja by o takie dane mogła sie zgłosić do administratora sieci? [/cytat]

Ustawa o Policji + KPK

[cytat="lilka"] Jeżeli już policja będzie miała dane osobowe to czy ona ma prawo przekazać je osobie, która sie o nie starała? [/cytat]

strony postępowania maja prawo przeglądać akta...

momęnt przecież IP nie jest tajne więc nie nie jest objęte ochroną o ustawie o danych osobowych

IP - nie ,ochroną objęte są dane osoby na którą jest zarejestrowany internet.>:)

[cytat:3rlgs5m9] Na jakiej zasadzie osoby prywatne, instytucje mogą otrzymać od dostawcy internetowego dane o osobie, której znają tylko IP? [/cytat:3rlgs5m9]
Jest ogólnoświatowa pula adresów IP polska jako kraj otrzymuje taką pule. ( , to tak jest w wielkim uproszczeniu..
ilość jest uzależniona od protokółów sieciowych.. sprawa techniczna.

Nie podlega ochronie danych osobowych ( adres IP ) można stosować urządzenia programy maskujące adres IP. jest to zgodne z prawem..

Dodatkowo kupujac domene mozna sobie dokupic usluge ukrycia danych osobowych (domyslnie sa widoczne dane wlasciciela, administratora oraz firmy rejestrujacej).

Zasadniczo w WHOIS nie ma danych osobowych np. abonentow TPSA czy innego providera, sa za to mniej lub bardziej dokladne dane firmy (nazwa, adres, czasem oddzial lub nawet centralka okreslajace osiedle).

[cytat:29abks5l]Zasadniczo w WHOIS nie ma danych osobowych np. abonentow TPSA czy innego providera, sa za to mniej lub bardziej dokladne dane firmy (nazwa, adres, czasem oddzial lub nawet centralka okreslajace osiedle).[/cytat:29abks5l]
.. i dzięki temu właśnie można dojśc do osoby/właściciela nawet komputera, bo sieć LAN zapisuje adresy MAC kart sieciowych odwiedzanym stronom itd.

Rastlin - a rozróżniasz pojecie sieci lokalnej od globalnej...?- bo chyba nie... twoj post o sieci LAN jest ni z gruszki ni z pietruszki...i zupełnie oderwany od tematu...

Siec LAN nie zapisuje niczego. :)
Co najwyzej ktores z urzadzen w sieci moze cos (np. adresy MAC zapisywac).

Zaraz ,zaraz gdzie jest napisane że policja ma prawo żądać od operatora danych osobowych jego klienta. Prosiłbym o konkretne artykuły. Cały czas myślałem że zwolnić operatora z obowiązku zachowania tajemnicy służbowej ma tylko sąd i prokurator.

[cytat:3778wyd7]
Zaraz ,zaraz gdzie jest napisane że policja ma prawo żądać od operatora danych osobowych jego klienta. Prosiłbym o konkretne artykuły. Cały czas myślałem że zwolnić operatora z obowiązku zachowania tajemnicy służbowej ma tylko sąd i prokurator.
[/cytat:3778wyd7]
Teoretycznie tego typu dane sa wydawane na postanowienie sadu lub prokuratora i do potrzeb dowodowych tylko takie materialy moga byc wykorzystane.
Jednak policja czesto dla potrzeb operacyjnych zdobywa takie materialy "ze swoich zrodel".

opróćz postanowień prokuratora czy Sądu (tryb procesowy) można jeszcze żądać stosownych informacji od operatora na podstawie art. 20 c Ustawy o Policji (tryb operacyjny)

Ale ustawa o policji w żaden sposób nie obliguje operatora do ujawnienia tajemnicy zawodowej.

kubuntu - specjalnie dla Ciebie....- ale ustawa Prawo telekomunikacyjne obliguje...
a co do mojej wczesniejszej odpowiedzi to najpierw przeczytaj jakie było pytanie...

Powrót