Publikowanie starych grafik i rysunków we współczesnych mediach

• Autor wątku Autor wątku bulbulin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bulbulin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Tak się zastanawiam - czy będąc właścicielem oryginału grafiki lub litografi, opublikowanego w gazecie lub książce powiedzmy w .... 1860 roku, mogę tą samą grafikę zreprodukować dzisiaj na stronie internetowej czy w książce ? Należy dodać, że grafika może ( sam nie wiem ) pochodzić z gazety lub książki wydanej w Anglii, Francji lub w Niemczech. Odnośnie litografi , wykonanych ręcznie , w krótkich seriach ( ale mimo wszystko jako ilustracja do książki) przychylałbym się do tego , że mogę - chociaż był kiedyś wydawca, który zakupił te prace aby je opublikować . Ale grafika wykonana w gazecie ? Pytać o zgodę wydawcę, który być może nie działa od stu lat? A może działa i co wtedy ? Chcąc być uczciwym - zgłupiałem :(

Prawa autorskie majątkowe do utworu mijają po upływie 70 lat od śmierci twórcy. Jeśli twórca nie jest znany (ale nie chodzi o Ciebie, lecz że nie da się go ustalić w ogóle) to wówczas okres ten liczy się od daty pierwszej publikacji. Trzeba by więc wiedzieć jak z tymi latami jest. Jeśli będzie ok, to wtedy można skan fotografii rozpowszechniać.

Dziękuję za opdpowiedź !!
- wydaje się to proste - grafiki o których piszę są z lat 1859 - 1870, czyli nawet jak autor miał 10 lat w chwili stworzenia dzieła , to sprawa jest arytmetycznie prosta.... ale jeżeli autor nie był Polakiem ? Czy podobnie jak w Polsce jest w innych krajach UE odnośnie prawa autorskiego grafik, zdjęć czy litografi ( konkretnie chodzi mi o Francję i Niemcy )

Obowiązuje nas prawo polskie bez względu na to skąd pochodzi utwór. Natomiast okres 70 letni jest w bardzo wielu państwach, w tym wszystkich UE. Jeśli nie jest gdzieś lat 70 to jest ich raczej mniej - 50.

No to super !!!! Bardzo dziękuję za wyjaśnienie - Pozdrawiam

Powrót