Publikowanie wiadomości z FB w medium komercyjnym

• Autor wątku Autor wątku gośćforumxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gośćforumxy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Chciałbym dowiedzieć się czy zgodne z prawem jest publikowanie informacji i zdjęć z FB w komercyjnej gazecie?

Chodzi o to czy mogę publikować w lokalnej gazecie, którą prowadzę, treści i zdjęcia zamieszczone na fanpage innej gazety jeśli pod artykułem podaję źródło. W podobny sposób działa także Angora tylko, że ona przedrukowuje artykuły bezpośrednio z innych gazet. Pozdrawiam

Powyżej podałem odpowiedni odnośnik, czytaj Art. 25.

Dziękuję. Z tego co wyczytałem rozumiem, że mogę publikować takie treści?

Mam nadzieję, że zwróciłeś uwagę na ograniczenie do tylko trzech dziedzin oraz na należne wynagrodzenie.

Rozumiem, że skoro znajdują już się one na fanpageu to kwalifikują się do "już opublikowanych"? Nie są one zastrzeżone przed dalszym udostępnianiem. Jak wygląda sprawa z wynagrodzeniem? Jeśli jest to post na FB i nie ma podanego autora to czy wynagrodzenie się należy? A jeśli np. nie kopiuję słowo w słowo tylko zmieniam niektóre zdania? Pozdrawiam

No dobrze ale dalej nie rozumiem jednej kwestii. Artykuły publikowane na FB nie są podpisane. Nie są też zastrzeżone przed kopiowaniem. Czy portal społecznościowy nie ma innej polityki prywatności? Ludzie kopiują i udostępniają wiele rzeczy i nik ich za to nie ściga.

Z tego co zrozumiałem to prawnie powinno być tak, że publikuję jakiś wpis z FB. Zgłaszam się do właściciela fanpage'a i proponuję mu zapłatę?

gośćforumxy napisał:
... Artykuły publikowane na FB nie są podpisane. Nie są też zastrzeżone przed kopiowaniem. ...
Nie ma takiego obowiązku aby podlegały ochronie prawnoautorskiej.
gośćforumxy napisał:
... Czy portal społecznościowy nie ma innej polityki prywatności? ...
Zwrócę Ci uwagę, że już w pierwszym swoim poście prosiłem abyś zapoznał się z regulaminem tamtego portalu. Czy to taki problem czytać ze zrozumieniem.

Rzeczywiście umknęło to mojej uwadze. "Nie ma takiego obowiązku aby podlegały ochronie prawnoautorskiej" tzn, że można je dowolnie wykorzystywać, tak?

Nie.

To znaczy, że nie muszą być podpisane, ale i tak są chronione z ustawy.

gośćforumxy napisał:
... można je dowolnie wykorzystywać, tak?
Czytaj ze zrozumieniem, ochrona prawnoautorska nie zależy od jakiegokolwiek oznaczenia, zastrzeżenia czy też zarejestrowania utworu. Utwór jest chroniony z mocy ustawy od momentu jego ustalenia w jakiejkolwiek postaci.

Ostatnia edycja:
Powrót