Publikowanie zdjęć nieruchomości bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku atyp1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

atyp1

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Jestem właścicielem zabudowań na Podlasiu oraz działki, na której znajdują się ruiny zamku wpisane do rejestru zabytków. Teren jest częściowo ogrodzony (od głównych dróg) i opisany tablicami (Zakaz wstępu, Teren prywatny, grozi zawaleniem itp.)
Na w/w terenie prowadzę od lat prace renowacyjne i budowlane i archeologiczne zgodnie z uzyskanym pozwoleniem.
Niestety, w internecie pojawiają się zdjęcia prowadzonych prac, oraz zdjęcia nieruchomości wykonane z terenu tej nieruchomości i świadczące o tym, że nieznany autor tych zdjęć wykonuje je bez mojej zgody z terenu mojej działki.
Na działkę można się dostać forsując ogrodzenie, bądź też obchodząc nieruchomość np od strony lasów będących własnością Skarbu Państwa a sąsiadujących z moja działką.
Czy mogę żądać usunięcia tych zdjęć?
Czy zwracać się bezpośrednio do autora (mailowo) czy do zarzadzajacego stroną (np facebook, instagram, portal blogowy) ?

Pozdrawiam.

atyp1 napisał:
Publikowanie zdjęć nieruchomości bez mojej zgody
Taka zgoda nie jest potrzebna, tylko i wyłącznie wizerunek osoby fizycznej jest pod ochroną.
atyp1 napisał:
... Czy mogę żądać usunięcia tych zdjęć? ...
Nie masz na to podstawy prawnej.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany:!:
[/FONT]

[FONT=&quot]PS.[/FONT]
[FONT=&quot]W internecie rozpowszechnia się.[/FONT]

Ostatnia edycja:
Witam.
Tutaj nie chodzi mi o zdjęcia nieruchomości, tylko o przebywanie na prywatnym terenie bez zgody właściciela. Zdjęcia tylko dokumentują gdzie i kiedy intruz był.
Pojawiają się też zdjęcia lub filmiki "eksploratorów" ze środka zamkniętych pomieszczeń, więc łatwo można wskazać jak wszedł na teren nieruchomości.

Innymi słowy, czy można w Polsce bronić się przed tym, że ktoś notorycznie wchodzi do twojego ogrodu bez twojej zgody?
Publikacja zdjęcia jest jedynie świadectwem tego, że takie wtargnięcie miało miejsce podczas nieobecności właściciela.

Podobnie z dronem. Czy użytkownik drona może wlatywać i lądować na terenie czyjegoś ogrodu bez zgody właściciela?
Z góry dziekuje za informację.

atyp1 napisał:
... Tutaj nie chodzi mi o zdjęcia nieruchomości, tylko o przebywanie na prywatnym terenie bez zgody właściciela. ...
Zatem nie ma to nic wspólnego z wizerunkiem a tym samym z Prawem autorskim. Tutaj temat zamykam.

Utwórz nowy temat w Dziale Prawo nieruchomości, lokalowe i budowlane ale bez pisania o wizerunku i rozpowszechnianiu zdjęć.

PS.
Temat dronów już był omawiany na FP.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót