Punkt w umowie - zlecenie...

• Autor wątku Autor wątku mg87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mg87

Witam.

Przez 5 miesięcy pracowałem na umowę zlecenie zatrudniony przez agencje pracy tymczasowej. W umowie widnieje punkt, który budzi pewne moje obawy w stosunku prawnym (nie znalazłem żadnego przepisu regulującego tą kwestie).

14. Zleceniobiorca na okres, jaki zawarł umowę oraz w ciągu dwóch miesięcy po jej zakończeniu nie może być zatrudniony przez firmę konkurencyjną na podstawie umowy o pracę lub innej umowy uregulowanej Kodeksem Cywilnym, w miejscu gdzie wykonywane jest lub było zlecenie.

A) W przypadku naruszenia powyższego punktu na Zleceniobiorcę nałożona zostanie kara umowna w wysokości 1000 zł.
B) W przypadku pisemnej zgody Lider Service Sp. z o.o. na zatrudnienie Zleceniobiorcy w innym zakładzie pracy, pkt. 14 ppkt. "a" nie dotyczy.

Czy istnieje jakiś paragraf na podstawie, którego mogą mi zabronić podpisania umowy o pracę w miejscu gdzie pracowałem będąc zatrudniony przez to biuro?

Jest to umowa cywilno-prawna. Może zawierać różne ograniczenia.
Można się na nie zgodzić, lub nie. Obowiązku podpisania jej nie ma.
Wszelkie roszczenia rozstrzygać będzie wydział cywilny sądu rejonowego lub okręgowego.

Czyli nie może pan podjąć pracy w agencji pracy tymczasowej innej. Bo tylko to jest konkurencją z tego co tutaj wnioskuję.

Powrót