punkty karne

• Autor wątku Autor wątku kwiatek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwiatek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
mam następujące pytanie w dniu dzisiejszym dostałam zawiadomienie z KWP, że w styczniu przekroczyłam limit 24 punktów i muszę zdać ponowny egzamin. W marcu, nie wiedząc, że już przekroczyłam punkty byłam na kursie odpisania 6 pkt., za który zapłaciłam. Moje pytanie brzmi: W jakim terminie od przekroczenia limitu KWP ma czas na powiadomienie mnie o tym i co z tym kursem? Ponadto czy mogę się od tej decyzji odwołać i w jakim terminie i na jakiej podstawie? Proszę o pomoc.

Witam, rowniez przylaczam sie do pytania, bo dla mnie troche dziwne jest, ze pismo z KWP dostalem po 7 miesiacach od momentu przekroczenia limitu, w momencie zatrzymania przez policje w listopadzie 2007 i doliczenia punktow nie stwierdzono ich przekroczenia, a poprzednie zatrzymanie mialo miejsce pol roku wczesniej. W jaki sposob i czy w ogole mozna skutecznie sie odwolac od otrzymanej decyzji i na jakiej podstawie? W jakim czasie policja ma obowiazek zaewidencjonowac punkty karne po wystawieniu mandatu, czy moze uczynic to kiedy chce? Cos mi tu nie gra, dlatego prosze o odpowiedz, albo sugestie.

Decyzja jest z automatu :

Art. 114. 1. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:

1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją starosty:
a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,
b) na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust.
(Prawo o ruchu drogowym)

Jeżeli byłeś na tzw. punktach karny, a już przekroczoną miałeś liczbę 24p. to punkty nie ulegają zatarciu (zredukowaniu) i pieniążki przepadają :-(

Witam, ja jestem w podobnej sytuacji. Czy mozecie napisac jak sie skonczyla dla was ta sytuacja? Musieliście ponownie zdawać egzamin czy może odwołaliście się jakoś od decyzji KWP>?

Punkty zostały przekroczone , jak chcecie sie odwołać od tej decyzji??
Nowy kurs się kłania.
Jeżeli ktoś ma kłopoty z punktami to każdy komisariat ma obowiazek sprawdzić i powiedzieć ile jest teraz aktywnych punktów. Trzeba sie zgłosić osobiście z dokumentami.

Powrót