PUP bony zasiedleniowe

• Autor wątku Autor wątku macmichalm87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macmichalm87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich takie pytanko mam nie wiem czy jestem w dobrym miejscu ale zapytać nie zaszkodzi otóż otrzymałem z PUP bon zasiedleniowy na kwotę 4.500 zł i żeby wywiązać sie z umowy muszę w przeciągu miesięcy 6 przepracować w dany mieście . Dajmy na to że popracuje 3 msc i wyjadę za granicę to jest tak ze muszę zwrócić częśc kasy wraz z odsetkami ciekawi mnie ile takie odsetki wynoszą ?

Kwota bonu na zasiedlenie podlega zwrotowi bez odsetek.

spoko jak przepracuje dajmy na to 1 msc to oddaje całość czy pomniejszoną o ten miesiac

Zwrot proporcjonalny uzależniony jest od tego, czy wywiązałeś się z obowiązku potwierdzenia podjęcia zatrudnienia i poinformowaniu o jego utracie.

Pytanie do macmichalm87 jako praktyka. W uzyskiwaniu bonu na zasiedlenie w jaki sposób weryfikowane dotychczasowe miejsce zamieszkania? (fakt zameldowania)

Wyjaśniam:
Pochodzę z miasta A, oddalonego od miasta B, gdzie obecnie mieszkam i pracuję o około 300-400 km. W najbliższych miesiącach kończy mi się umowa na czas określony i rozważam powrót do miasta A (cały czas byłem i jestem zameldowany w mieście A). Trafiałem do tej pory na właścicieli mieszkań, gdzie problemem był meldunek choćby tymczasowy. Czy taki dokument jest konieczny? Bo posiadam umowy najmu, umowy zlecenia, o pracę itd gdzie potrafiłbym udokumentować, że mieszkam i pracuję w mieście B od dwóch lat. Chciałbym dowiedzieć się jak się ma do tego zameldowanie.

Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki.

Zameldowanie w mieście w którym chcesz pracować i wynajmować mieszkanie nie jest wymagane podajesz tylko adres zamieszkania kopie umowy o pracę pismo przewodnie a potem świstek z Zus o odprowadzaniu przez pracodawcę składek

proponuję odwiedzić stronę internetową swojego biura pracy i tam poszukać informacji na ten temat tam wszystko jest dokładnie napisane

Powrót