PUP i dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku beRRo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beRRo

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam pobieram już drugi miesiąc zasiłek dla bezrobotnych z PUP. Znalazłem ofertę i chcę ją podjąć. Pytanie czy należał będzie mi się dodatek aktywizacyjny jeżeli tak to w jakiej kwocie i przez ile miesięcy?

beRRo napisał:
to w jakiej kwocie i przez ile miesięcy?
przez połowę okresu, w jakim przysługiwałby Ci jeszcze zasiłek,
Warunek:
Jeżeli chciałbyś ubiegać się o dodatek aktywizacyjny, powinieneś złożyć wniosek w urzędzie pracy, w którym jesteś zarejestrowany jako bezrobotny wraz z dokumentem potwierdzającym podjęcie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
Dodatek liczy się od momentu złożenia wniosku, nie podjęcia zatrudnienia

Ofertę sam znalazłeś czy urząd ci znalazł? Bo jeśli sam to przez połowę okresu jaki został jeszcze z prawem do zasilku dostaniesz 50 proc. Pamiętaj że to nie jest z automatu i musisz o niego wystąpić.

Czyli jeżeli bym zaczął pracę 7 stycznia i już dostał umowę od pracodawcy to od razu idę i mówię że podjąłem sam pracę z tym dokumentem? Bo wniosek to chyba raczej na miejscu bym wypełnił w PUP

Wniosek możesz wypełnić nawet online. Bo skoro jesteś na zasiłku to i tak podjęcie pracy musisz zgłosić.

karolla0905 napisał:
Wniosek możesz wypełnić nawet online. Bo skoro jesteś na zasiłku to i tak podjęcie pracy musisz zgłosić.

Ale czy nie będą mi stawiać problemu jak pójdę do nich z umową i będę chciał ten wniosek wypełnić na miejscu? Bo któraś z miłych Pań może dodać że mi się nie należy wniosek nie złożony w tym samym dniu co podjęcie pracy a ubiegam się przykładowo 2dni od daty zatrudnienia.

Pytanko mam jeszcze jedno. Jeżeli ten sam pracodawca do którego chcę iść do pracy wystawił ofertę w PUP, ale nie idę tam przez skierowanie tylko dobrowolnie sam podejmuję pracę. To czy wtedy będzie mi się należał dodatek? *żeby nie stwierdzili że mieli tą ofertę a nie przyszedłem po skierowanie...

Czy skierowanie byłoby z pup czy sam to znalazłeś to nie ma znaczenia.

karolla0905 napisał:
Czy skierowanie byłoby z pup czy sam to znalazłeś to nie ma znaczenia.

Znaczenie chyba jest bo jeżeli PUP wydaje skierowanie do pracy to mam utratę dodatku aktywizacyjnego. Gdy sam znajduję pracę to przysługuje mi 50% tego dodatku.

Czyli jeżeli bym przyjął ofertę od PUP czy sam znalazł pracę to i tak się należy dodatek?

Powrót