PUP-opłata za ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku marcin_elblag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin_elblag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Państwa serdecznie
Jestem zarejestrowany w PUP od 2014 roku. Wiem długo, ale miałem w tym rok stażu i jestem osobą aktywnie poszukującą pracy.
Niestety w życiu nic nie można sobie zaplanować i tak też stało się i teraz, miałem nie dyspozycje zdrowotną i zapomniałem o stawieniu się do PUP.
Zawsze pamiętałem o tym ale akurat w tym miesiącu zapomniałem i dostałem pismo od Szanownego PUP-u że mnie wyrejestrowują. Odwołałem się tłumacząc wszystko ale znając życie to nic nie da.
I teraz mam pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego.
Jeżeli PUP mnie wyrejestruje to czy mógłbym gdzieś indziej ubiegać się o takie ubezpieczenie? Czy ktoś z rodziny może mnie "ubezpieczyć"?
Chciałbym dodać że niby te 120 dni to nie dużo ale jednak jak coś się stanie to musze iść do lekarza, a zbliża się zima.
Dziwi mnie też fakt że nie dostałem sms-a powiadamiającego o wizycie w PUP.

marcin_elblag napisał:
Jeżeli PUP mnie wyrejestruje to czy mógłbym gdzieś indziej ubiegać się o takie ubezpieczenie?
Odpłatnie w NFZ.
W naprawdę trudnych przypadkach pomaga też ośrodek pomocy społecznej. Chociaż w sytuacji "zapomniałem" trudno oczekiwać pomocy od OSP.
marcin_elblag napisał:
Dziwi mnie też fakt że nie dostałem sms-a powiadamiającego o wizycie w PUP.
Agnieszka3M napisał:
wcześniej dostawałeś?
No właśnie. Dotychczas PUP wysyłał Panu sms-y przypominające o terminie stawiennictwa? Bo nie ma takiego obowiązku.

Kosssz napisał:
Odpłatnie w NFZ.
W naprawdę trudnych przypadkach pomaga też ośrodek pomocy społecznej. Chociaż w sytuacji "zapomniałem" trudno oczekiwać pomocy od OSP.
No właśnie. Dotychczas PUP wysyłał Panu sms-y przypominające o terminie stawiennictwa? Bo nie ma takiego obowiązku.

Dziękuję za odpowiedzi. Tak wcześniej dostawałem sms. Dziwię się że w dzisiejszych czasach gdy ludzie są tak zabiegani nikt nie przypomina o wizytach. Ogólnie mam prywatne ubezpieczenie ale problem w tym że mam najniższy pakiet a nie chce chodzić tak bojąc się o to czy przypadkiem coś mi się nie stanie i robić wszystko ostrożnie bo 120 dni muszę czekać na ubezpieczenie. Ile kosztuje takie ubezpieczenie NFZ? Jeżeli mieszkam z rodzicem nie może mnie on ubezpieczyć?

marcin_elblag napisał:
Dziwię się że w dzisiejszych czasach gdy ludzie są tak zabiegani nikt nie przypomina o wizytach.
A pracodawca przypomina pracownikowi, żeby przyszedł do pracy???? Litości...:rolleyes:

Jak zdecydował się Pan na rejestrację w urzędzie pracy, to należy pamiętać o wizytach. Może zapisywać w. kalendarzu jak inne ważne sprawy....
Nikogo nie interesuje (bo nie musi) Pana "zabieganie".

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A pracodawca przypomina pracownikowi, żeby przyszedł do pracy???? Litości...:rolleyes:

Jak zdecydował się Pan na rejestrację w urzędzie pracy, to należy pamiętać o wizytach. Może zapisywać w. kalendarzu jak inne ważne sprawy....
Nikogo nie interesuje (bo nie musi) Pana "zabieganie".

Nie potrzebuje litości :mad: . Tylko poprostu pomocy. Wczoraj rozmawiałem z potencjalnym pracodawcą i powiedział że niestety ma tak mało zleceń że może mnie zatrudnić tylko na 1/4 etatu. Czy od tego liczy się składka zdrowotna?

Wbrew pozorom pierwszy raz coś takiego mnie spotyka i po prostu chciałem się dowiedzieć jak jest liczona ta składka?
Z tego co wyczytałem na internecie jest to % z kwoty zarobku.
Źródło:

Tak bedziesz mial ubezpieczenie. Nawet przy czesci etatu.

Powrót