PUP STAŻ pytanie;znalazłem ofertę co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku Arek056964
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek056964

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

znalazłem ofertę stażu w pewnym sklepie pracodawca nie składał żadnego wniosku stażowego ( składał jakieś 5 lat temu i nie ma w chwil obecnej żadnego stażysty). Wiem tylko tyle że muszę iść do PUP i zarejestrować się jako bezrobotny. I dogadałem się z pracodawcą i powiedział że może mnie przyjąć na staż dodam że mam mniej niż 30 lat:
1.) mogę sam pójść do PUP i złożyć wniosek/i (wniosek o przyznanie stażu, zgłoszenie oferty stażu) wypełnione przez pracodawcę
(jaki/e?),
2.) Czy mogę zarejestrować się i od razu ja/pracodawca mogę/może złożyć wniosek tego samego dnia?

Proszę o wyjasnienie krok po kroku co mam zrobić. Z góry dziękuję Pozdrawiam i proszę o odpowiedz :)

Skierowanie przez PUP na staż zależy od wielu czynników m.in. od puli środków finansowych na staże (trzeba by było zapytać w Twoim PUP czy w ogóle mają pieniądze na realizację staży i dla jakich grup bezrobotnych), od profilu pomocy jaki zostanie Ci ustalony po rejestracji w PUP (na staż mogą zostać skierowani tylko bezrobotni z profilem pomocy II - więcej na ten temat znajdziesz w tym wątku http://forumprawne.org/bezrobocie/620895-staz-po-liceum-pytania.html), założeń Indywidualnego Planu Działania, który bezrobotny opracowuje ze swoim doradcą klienta z PUP.

Ogólnie czeka Cię jeszcze sporo formalności i oczekiwania na staż. A teraz podaję kolejne kroki Twoje i pracodawcy:
1. Przede wszystkim dowiedz się w swoim PUP czy są środki na staże i czy wydawane są wnioski o zorganizowanie stażu dla pracodawców. Jeśli tak, to koniecznie spytaj jakie osoby bezrobotne mogą być w ramach tych środków kierowane. A w ogóle jaki to PUP, bo może można to sprawdzić na stronie internetowej?
2. Musisz dokonać rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna i przejść proces profilowania. W zależności od wyników otrzymasz profil I, II lub III, ale jak już wyżej wspomniałam, tylko z II można skorzystać ze stażu.
3. Pracodawca musi pobrać druk wniosku z PUP (o ile oczywiście mają na ten cel środki), wypełnić go, załączyć ewentualne załączniki i złożyć do PUP. Może wskazać we wniosku Twoją kandydaturę.
4. Wniosek w terminie miesiąca jest rozpatrywany przez PUP, a o sposobie rozpatrzenia wniosku pracodawca zostanie poinformowany pisemnie.
5. Jeśli będzie zgoda, będziesz musiał pobrać skierowanie z PUP, na którym pracodawca ostatecznie potwierdzi fakt przyjęcia Cię na staż. Następnie wykonujesz badania lekarskie u lekarza medycyny pracy, który musi orzec czy jesteś zdolny do podjęcia stażu na danym stanowisku pracy.
6. Po wykonaniu badań lekarskich (zakładam, że Twój stan zdrowia pozwala na podjęcie stażu) PUP w porozumieniu z pracodawcą ustalają termin rozpoczęcia stażu.
7. Ty podpisujesz w PUP dokumenty związane z odbywaniem stażu, a pracodawca umowę z PUP.

I to tyle. Ogólnie procedura (od złożenia wniosku do faktycznego rozpoczęcia stażu) może trwać 1-2 miesięcy.

Ostatnia edycja:
Powrót